Tržište nekretnina u Srbiji

Beograd -- Srpsko tržište nekretnina je "trenutno mrtvo", jer se poslednjih nekoliko meseci ne mogu dobiti građevinske dozvole, kažu u kompaniji Kolijers.

Tržište nekretnina u Srbiji

Direktor međunarodne agencije za promet nekretninama Kolijers u Srbiji Jovica Jakovac kaže da od donošenja novog Zakona o planiranju i izgradnji, 31. avgusta 2009, nije izdata nijedna građevinska dozvola i da 250 gradilišta u Beogradu "stoji".

"Čak je i 2009. godina bila još i dobra u odnosu na januar ove godine", kazao je on I dodao da su cene nekretnina u Srbiji u proseku niže 20 odsto, ali i procenio da izgradnja subvencioniranih stanova neće dovesti do smanjenja cena stambenog prostora.

Direktor Kolijersa za Srbiju je kazao da u Beogradu nema mnogo stanova za prodaju i da, prema njegovim informacijama, praznih stanova ima samo u naseljima Belvil i Metropoliten. Cena metra kvadratnog u Metropolitenu, koji se nalazi preko puta hale Pionir, košta od 1.850 i 2.000 evra, kazao je on i dodao da metar kvadratni na periferiji košta između 1.200 i 1.500 evra.

Jakovac je kazao da je cena zakupa stanova pala za 10 odsto i da se metar kvadratni izdaje za 10 do 11 evra, dok na Senjaku i Dedinju košta i do 15 evra.

Prema njegovim rečima, smanjila se potražnja luksuznih stanova, jer se smanjio broj stranih predstavništava u Beogradu. "Verujemo da će u 2011. kako se Srbija bude priblizavala ka EU biti i sve više predstavnika raznih institucija, tako da će ponovo biti i potražnje za tim stanovima", kazao je on i dodao da se sada više traže manji stanovi, uglavnom garsonjere i jednosobni.

Jakovac je kazao i da je cena zakupa poslovnog prostora na "istorijsko niskom nivou" za Beograd, da se iznajmljuje za 13 do 15 evra po metru kvadratnom, što je za tri do četiri evra niže u odnosu na prošlu godinu.

Upoređujući cene nekretnina sa nekretninama u Zagrebu, on je kazao da su stanovi u Hrvatskoj skuplji nego u Beogradu i da je popunjenost kancelarijskog prostora bolje nego u glavnom gradu Srbije. Kliknite ovde ako vas zanima vise na temu Prodaja Nekretnina povratak na home Nekretnine.

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check