Nove nekretnine u Kragujevcu

Novi stanovi se očekuju u Staroj radničkoj koloniji, bloku Avala i na Metinom brdu.

Nove nekretnine u Kragujevcu

Kragujevac bi, kako je planirano, u 2011. trebao da bude jedno od najvećih gradilišta. Tržište nekretnina u Kragujevcu biće, prema najavama Gradske stambene agencije, bogatije za 530 stanova. Vladan Mihajlović, direktor Gradske stambene agencije Kragujevca, tvrdi da će većina stanova biti završena do kraja godine, a ostatak u 2012. godini. Ovi “socijalni stanovi” biće prodavani ili izdavani po beneficiranim cenama, a namenjeni su onima sa niskim ili srednjim primanjima.

Nove stambene zgrade biće izgrađene u naseljima Stara radnička kolonija, bloku Avala na Aerodromu i na Metinom Brdu. Prvih 200 završenih stanova u naseljima Avala i Metino Brdo biće javni stambeni fond i davaće se na konkursu građanima koji su u težoj materijalnoj situaciji. Po rečima Mihajlovića, zakup bi trebao da iznosi 1,3 evra po kvadratu.

Ostali stanovi, građeni u bloku Avala i Staroj radničkoj koloniji, biće ponuđeni na neprofitni otkup. U naselju Stara radnička kolonija, kod osnovne škole “Stanislav Sremčević” biće izgrađene dve lamele od po 50 stanova. Ovi stanovi će prevashodno biti namenjeni raseljavanju žitelja tog naselja koji žive u preostalim barakama predviđenim za rušenje. Cena kvadrata kretaće se između 800 i 1200 evra.

"Budući vlasnici plaćaće učešće od najmanje 40 odsto cene stana, a preostali iznos otplaćivaće u mesečnim ratama u narednih 15 godina, sa kamatom od 2,5 odsto godišnje", naveo je Mihajlović. Prema njegovim rečima, uslov za učešće na konkursu jeste da kandidat nema imovinu, a pravilnikom o raspodeli stanova vrednovaće se radni staž i porodično stanje.

Ovakvi stanovi, pored Kragujevca, biće građeni još i u Nišu, Pančevu, Zrenjaninu, Smederevu, Čačku, Užicu, Kraljevu, Pirotu, Kikindi, Kruševcu i Zaječaru. Lokalne vlasti obezbeđuju zemljište, a ostatak investicije bi trebalo biti finansirano iz državnog budžeta i kredita Razvojne banke Evrope.

U tabeli cena koja je nedavno objavljena u “Blicu” navodi se i da će među ponuđenim nekretninama biti i luksuznijih stanova građenih u centru grada. Neminovno se nameće pitanje zbog čega se koristi opštinsko zemljište na atraktivnijim lokacijama za izgradnju “socijalnih stanova”.

Izvor: Blic, B92, RTK

Ukoliko Vas ipak više zanima izdavanje stanova u ovom prelepom gradu, više informacija potražite u sekciji izdavanje stanova Kragujevac.

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check

» Komentari

postovao sasa dana 1.05.2011.
mnogo ljudi,socijalni a 800 evra najeftiniji.