Jeftinija i jednostavnija legalizacija

Ministar Dulić rekao da će, umesto vlasnika nekretnina, opština prikupljati papire neophodne za uknjiženje.

Jeftinija i jednostavnija legalizacija

"Postoji samo efikasna ili neefikasna legalizacija. Do sada smo se, uglavnom, suočavali sa neefikasnim legalizacijama", nedavno je izjavio Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja. U prilog tome ide i podatak da je od 790.000 prijavljenih nelegalnih objekata legalizovano tek nekoliko promila.

Međutim, Dulić najavljuje preokret na ovom polju. Legalizacija sada ne može da ne uspe – reči su kojima je ministar branio izmene Zakona o planiranju i izgradnji o kojima je danas počelo da se raspravlja u Skupštini Srbije. Dulić tvrdi da će, ukoliko ove izmene budu usvojene, proces legalizacije biti jednostavniji i jeftiniji. "Legalizacija objekata mesečno će koštati nekoliko desetina, odnosno stotina dinara", dodao je ministar.

Dulić je objasnio i kako bi taj postupak trebao da izgleda. Naime, na vrata svih nelegalnih objekata neko iz opšine će tokom narednih meseci zakucati na vrata. Od vlasnika tih objekata očekuje se da potpišu ugovor sa predstavnicima opštine. Time će kompletna procedura prikljupanja neophodnih papira za legalizaciju postati obaveza opštine, pa vlasnici nekretnina neće morati da se zamaraju obilazeći raznorazne šaltere.

Jednostavnija i jeftinija procedura trebala bi da reši problem nelegalnih zgrada i kuća u narednih nekoliko godina, smatra Dulić. On dodaje da neće svi nelegalni objekti od 790.000 prijavljenih moći da budu uknjiženi, ali da će velika većina vlasnika nekretnina konačno moći da stavi tačku na tu priču.

Inače, ministar Dulić je pre samo nekoliko dana kao ključne problem pri legalizaciji objekata naveo nemogućnost da se reši vlasništvo nad zemljištem, susedska prava, kao i lošu finansijsku situaciju građana. Na to je dodao i da nema dovoljno građevinskih inženjera i geodeta, te da je nesređen katastar nepokretnosti. Pored toga, Dulić je naveo i da administracija nije spremna za proces legalizacije.

Šta se to u međuvremenu promenilo, pa se ovi problemi više ne spominju? Izmene zakona možda mogu da doprinesu jeftinijoj i jednostavnijoj legalizaciji, ali ne mogu rešiti nedovoljan broj stručnjaka u ovoj oblasti. A o spremnosti administracije da i ne govorim.

Izvor: B92

Kuća 60 m2 Obrenovac
Kuća : Zabrežje
60 m² | 25,000 €
Plac 14 Ari Obrenovac
Plac : Obrenovac
1,400 m² | 25,000 €
Poslovni prostor 360m² Centralna Srbija
Poslovni prostor : Centralna
360 m² | 1,800 €
Lokal u Boru 106m2 prodajem
Poslovni prostor : Bor
106 m² | 23,000 €
Publikovano: 2.03.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check