Šta će biti sa građevinskom industrijom?

Jedini optimističan je ministar Dulić, dok stručnjaci najavljuju izgubljenu sezonu.

Šta će biti sa građevinskom industrijom?

Ministar za prostorno planiranje Oliver Dulić već nekoliko nedelja najavljuje dobru građevinsku sezonu. “U toku ove godine biće započeta realizacija svih 244 projekta iz programa pomoći građevinskoj industriji Srbije u uslovima svetske ekonomske krize i na taj način biće zaposlena skoro cela domaća građevinska operative”, rekao je Dulić medijima dodajući da je Vlada Srbije obezbedila ukupno 18 milijardi dinara za te projekte, koji će biti realizovani u celoj Srbiji.

Međutim, ljudi iz prakse se baš i ne slažu sa resornim ministrom. “Deo građevinske operative će i u 2011. otići u stečaj, a mali broj preduzeća će dobro dočekati 2012”, procene su vlasnika građevinskog preduzeća “Napred” Duška Bojovića.

On je naglasio da je ova godina za građevince “izgubljena, jer nema urbanističkih projekata”. Građevinci ne mogu ništa da urade dok ne dođu investitori da uposle industriju. Problem je u tome što ne postoji nijedan projekat koji im se može ponuditi. "Građevinarstvo se ne može pokrenuti za tri ili šest meseci, nego za godinu i po ili dve godine, pa tek onda da se razmišlja o nekoj građevinskoj operativi i da se razmišlja o nekoj građevinskoj industriji", rekao je Bojović.

Veliki broj građevinskih radnika iz Srbije otišlo je u potragu za boljim uslovima na gradilištima van naše zemlje. I statistički gledano, Srbija je daleko od povoljnog ambijenta za razvoj građevinske industrije. Naša zemlja se našla na četvrtom mestu (od 181 zemlje) po neefikasnosti prilikom izdavanja građevinskih dozvola. Ministar Dulić je ovakav rezultat pravdao lošom metodologijom prilikom rangiranja.

Međutim, ni praksa ne pokazuje bolji skor, s obzirom da je u proseku potrebno 7 meseci da bi se dobila građevinska dozvola. Izmene Zakona o planiranju i izgradnji najavljuju olakšanu procedure, ali ostaje nejasno zbog čega su ova rešenja usvojena tek godinu i po dana nakon donošenja zakona. U međuvremenu je građevinska industrija stagnirala, a kako će se to u budućnosti odraziti na cenu kvadrata – ostaje da vidimo.

Izvor: Tanjug, B92, Blic

Publikovano: 4.03.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check