Četvrtina stana za državu

Da li znate šta sve plaćate prilikom kupovine stana?

Četvrtina stana za državu

Kupovina stana za većinu ljudi predstavlja najveću finansijsku investiciju u životu. Da li znate šta sve plaćate prilikom kupovine stana? Pored očiglednih troškova, kao što su ugrađeni materijal i rad građevinskih radnika, cena kvadrata novogradnje obuhvata i one malo “suptilnije”, kao što su razne takse i dažbine.

Dakle, ukoliko uzmemo primer beogradskog kompleksa “Stepa Stepanović”, trenutno najvećeg gradilišta stambenih objekata u Srbiji, dolazimo do sledeće računice.

Cena kvadrata sa PDV-om je 1250 evra. Od toga polovina novca odlazi neimarima i proizvođačima građevinskog materijala. Znatan deo ostatka novca se, prema izveštaju Građevinske direkcije Srbije, sliva u državnu kasu.

Prva stavka jeste porez na dodatu vrednost. Po kvadratu državi odlazi 93 evra. To znači da država za jedan stan od 60 kvadrata po osnovu PDV-a prihoduje 5580 evra. Ovog poreza su oslobođeni oni koji prvi put kupuju nepokretnost, odnosno PDV im se u potpunosti vraća.

Sledi pribavljanje lokacije što je 193 evra po kvadratnom metru. S obzirom da se ovaj stambeni kompleks nalazi u trećoj beogradskoj zoni, naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta košta dodatnih 77 evra po kvadratu.

Na pripremne radove, koji podrazumevaju rušenje postojećih objekata i sanaciju terena odlazi 22 evra, dok fundiranje odnosno pobijanje šipova u ceni kvadrata stana učestvuje sa 32 evra. Za izradu planskih akata, geotehnička ispitivanja, projektovanje i tehničku kontrolu izdvaja se 24 evra po kvadratnom metru stana, dok nadzor i administrativni troškovi odnose 29 evra.

Participacija za priključak za grejanje iznosi 40 evra po kvadratu stana, dok uvođenje struje staje 33 evra. Hidrotehničke instalacije, kao što su spoljašnji razvod i drenaža koštaju 27 evra po kvadratu, dok saobraćajnice u kompleksu, parterno uređenje, ozelenjavanje iznose 29 evra. Na ostale troškove odlazi 36 evra.

Kada se sve ovo sabere, dolazi se do podatka da državi, po raznim osnovama, odlazi 325 evra po kvadratu. To znači da će za jedan stan od 60 kvadrata u kompleksu “Stepa Stepanović” budžet biti bogatiji za 19.500 evra. Ili, preračunato u kvadrate, skoro četvrtina novoizgrađenog stana pokriva troškove države.

Mislite li da su baš svi ovde navedeni opravdani?

Izvor: Novosti

Za više informacija o našoj ponudi stanova posetite sekciju stanovi na prodaju.

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check