Zakon o agencijama za nekretnine

Agencije trenutno posluju po 20 godina starom zakonu, a ne zna se kada će biti usvojen novi.

Zakon o agencijama za nekretnine

Nisu retki slučajevi u kojima agencija za nekretnine prevari ili ne ispoštuje u potpunosti svog klijenta. Uostalom, o tome svedoči broj agencija na našoj “crnoj listi”. Ipak, ova oblast ostaje legalno neuređena, a agencije trenutno posluju po 20 godina starom zakonu.

Pre nekoliko nedelja Ministarstvo trgovine je predstavilo Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti koji predviđa obavezno registrovanje za agencija, ograničenja naknada kao i odšteta za klijente.

Prema tom Nacrtu, agencije za promet nekretnina bi ubuduće za svaki posao bile obavezne da zaključuju ugovor u pisanoj formi sa strankama. Takođe, propisana je i obaveza agencija da obezbede pravnu pomoć, odnosno advokata za potrebe klijenta u pregovaranju i sastavljanju ugovora o prometu nepokretnosti.

Kako navode mediji, po ovom Nacrtu zakona klijenti agencije za nekretnine ubuduće će biti osigurani, u slučaju od štete koju bi agencija za nekretnine ili njen agent mogla da im nanese.

Osim toga, određen je maksimalan nivo provizije za posredovanje u prometu nepokretnosti, odnosno za posredovanje u iznajmljivanju nepokretnosti.

Dozvoljena visina posredničke naknade za jednu nepokretnost je do šest odsto od ostvarene cene u posredovanom pravnom poslu, ali to ograničenje ne važi ako je ostvarena cena u posredovanom pravnom poslu manja od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Za poslove posredovanja u prometu nepokretnosti, visina naknade kod zakupa iznosi najviše dve ugovorene mesečne zakupnine.

Za firme i preduzetnike se, prema ovom Nacrtu, uvodi obaveza upisa u Registar, dok će agenti imati obavezu upisa u Imenik agenata i polaganja stručnog ispita.

Ipak, s obzirom na najnovije promene u Vladi, izvesno je da se o ovom Nacrtu neće raspravljati u neko skorije vreme. To je, s jedne strane, utešno za one koji planiraju kupovinu nekretnina u nekoj bližoj budućnosti jer će novi zakon, ukoliko bude usvojen u ovoj formi, očigledno povisiti cene agencijskih provizija. Sa druge strane, to znači da će tržište nekretnina i dalje funkcionisati po 20 godina starom zakonu. A vremena su se od tada, priznaćete, znatno promenila.

Izvor: B92

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check