Porez na imovinu do 60% skuplji

Ograničenja za sledeću godinu neće biti, pa se može desiti i da iznos na poreskim rešenjima za 2012. bude duplo veći od ovogodišnjeg.

Porez na imovinu do 60% skuplji

Uskoro bi konačno trebalo da bude poznato koliki će porez na imovinu plaćati vlasnici nekretnina. Finalnu odluku o poreskoj stopi doneće lokalne samouprave. Rok za donošenje te odluke ističe krajem marta.

Izmenama Zakona o porezu na imovinu koje su u primeni od 1. januara, predviđena je maksimalna stopa poreza na nepokretnosti od 0,4%. Skupštine lokalnih samouprava, doduše, imaju mogućnost da propišu niže stope. Vlasnici imovine veće vrednosti plaćaće porez po progresivnom modelu, što znači da će se na te nekretnine primenjivati više stope.

Ipak, ukupan porez na imovinu u 2011. godinu, bez ozbira na vrednost imovine, neće moći da bude veći od 60% u odnosu na poreske obaveze u 2010. godini. To ograničenje, međutim, neće važiti u 2012. godini, pa računi dogodine mogu biti veći i za 100% u odnosu na ovu godinu.

Umesto dosadašnje odredbe, prema kojoj se obveznik poreza na imovinu oslobađa 40 odsto utvrđenog poreza zbog činjenice da u nekretnini živi, a njegovi članovi domaćinstva sa dodatnih 10 odsto po svakom članu do maksimalnih 70 odsto, primeniti nešto restriktivnije pravilo. Maksimalno oslobođenje će biti 50 odsto, odnosno 20.000 dinara.

Olakšice koje se primenjuju zbog starosti nekretnine mogu biti 0,8 odsto po godini starosti stana ili kuće. Po novom zakonskom rešenju moguće je ostvariti maksimalnih 40 odsto, umesto dosadašnjih 70 odsto.

Treba podsetiti i da je Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, najavio dupli porez na bespravno sagrađene kuće i stanove za koje nisu podneti zahtevi za legalizaciju.

Što se zemljišta tiče, maksimalna stopa po kojoj će se obračunavati porez na imovinu biće 0,3%. I tu je Zakon predvideo određene olakšice. Naime, zakupci građevinskog zemljišta u javnoj svojini i poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini neće plaćati porez na imovinu za plac do10 ari. Takođe se neće plaćati porez na imovinu na zemljište ispod zgrade, kako bi se izbeglo dvostruko oporezovanje jer je zgrada obuhvaćena tim porezom.

Izvor: E-kapija, Alo

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check