Kupovina stana u izgradnji

Kako se možete obezbediti od rizika prilikom kupovine stana u izgradnji?

Kupovina stana u izgradnji

Nije baš da se nekretnine pazare svaki dan, ali i u toj kupovini kupci žele da prođu što je jeftinije moguće. U tom slučaju, kvadrat se najjeftinije može kupiti ukoliko je još uvek u izgradnji. Da budemo iskreni, razlike u ceni nisu zanemarljive. Međutim, da li je to vredno rizika da na kraju ne dobijete krov nad glavom?

“Ne znači da investitor želi nekoga prevariti, ali ekonomska kriza je zadala mnogo muka i nevolja investitorima. Imamo slučaj da mnogi kasne sa gradnjom i probijaju rokove”, kaže za “Blic” Kaća Lazarević, agentica za nekretnine. Ona ne podržava kupovinu stana u izgradnji, ali savetuje kupce da, ukoliko se već opredele za ovakav poduhvat, nikako ne daju sve pare odjednom.

Nešto sigurnija varijanta je kupovina nekretnine koja je već prošla tehnički prijem. To znači da investitor ima građevinsku dozvolu sa klauzulama pravosnažnosti i rešenje o tehničkom prijemu. Ova dva dokumenta su garancijia da će investitor dobiti i upotrebnu dozvolu. Ovakvi stanovi jesu skuplji za 10 do 20 odsto, ali je, zato, izvesno da će biti završeni u predviđenom roku.

Stan se može kupiti na osnovu ugovora o kupoprodaji stana u izgradnji ili na osnovu ugovora o suinvestiranju. Uvek se preporučuje prva varijanta. Ako sklopite ugovor kao suinvestitor, vašim novcem učestvujete u izgradnji celog objekta. Rizik umanjuje i ukoliko u ugovoru postoji stavka da investitor nema pravo na pun iznos ugovorene cene stana sve do dobijanja upotrebne dozvole.

U suštini, jedan od najpouzdanijih načina za zaštitu je da vam investitor da bankarsku garanciju, te da se ugovorom obezbedi da se ona može naplatiti ako investitor ne ispuni bilo koju svoju obavezu, a naročito ukoliko je u pitanje kašnjenje sa završetkom radova. Jedna od preporuka je da se stanovi u izgradnji kupuju od investitora kojeg finansira banka, jer ona novac uplaćuje sukcesivno, po fazama gradnje, što umanjuje rizik od probijanja rokova zbog nedostatka sredstava.

Pogledajte našu ponudu novogradnje u sekciji stanovi novogradnja!

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check

» Komentari

postovao ljubiša dana 29.05.2013.
jako dobro objašnjeno ali naši izvođači radova su još uvek u poziciji jačeg na tržištu pa oni diktiraju načine plačanja sa osećajem da ime se treba verovati. Postoji još jedan način obezbeđenja a to je da se upiše hipoteka na završen stan kao garancija izvršenja ugovora za stan koji se plaća unapred