Mala potražnja za stanovima

Ako se ponešto i proda, to su uglavnom stanovi u starijim zgradama.

Mala potražnja za stanovima

Zbog čega je tržište nekretnina u Srbiji mrtvo?
Najbanalniji odgovor bi, naravno, bio – nema se para.

Međutim, potrebno je sagledati i širu sliku kako ovakva situacija ne bi ostavila dugoročne posledice na ponudu stambenih prostora u Srbiji. Pad cena kvadrata, koji je započeo pre tri godine, najpre je pogodio tržište stanova srednje veličine. Donedavno nije bilo značajnijih promena u cenama garsonjera i luksuznih stanova, ali sada su se i tu okolnosti znatno promenile.

Jednostavno, agencije za nekretnine retko viđaju kupce ovih dana. Ako se ponešto i proda, to su uglavnom stanovi u starijim zgradama. Novogradnja je, po mišljenju potencijalnih kupaca, precenjena. Investitori, sa druge strane, kažu da grade na ivici rentabiliteta. Računali su na subvencije države, koje su ove godine nepovoljnije, pa je i to uticalo na potražnju za novim stanovima.

Građani bez stana očekivali su i da će program jeftine stanogradnje biti brže realizovan. Oni koji su i dočekali početak izgradnje za njih prikladnih stanova, sada se suočavaju sa pooštrenim uslovima subvencionisanja. Pored toga, potencijalni korisnici kredita se retko odlučuju na ovaj korak i zbog neizvesnosti očuvanja radnog mesta.

Dragan Popović, agent za nekretnine, za “Dnevnik” je rekao da se uglavnom realizuje prodaja onih stanova koje su vlasnici spremni da „daju” ispod cene. “Tako na primer, na Detelinari u Novom Sadu je prodat stan od 47 kvadrata po 700 evra, a kod Železničke stanice od 60 kvadrata za 50.000 evra, i to sve u starijim zgradama. U novogradnjama nema kvadrata ispod 1.000 evra, a cena garsonjera je oko 1.200 evra za kvadrat”, objašnjava Popović.

Novogradnja se povoljnjije može kupiti jedino u slučaju da je prodavac kompenzant, odnosno neko kome je investitor u zamenu za novac dao stan. Takva kupoprodaja se, međutim, najčešće obavlja u kešu jer je plaćanje kreditom prekomplikovano.

Agenti za promet nekretnina ocenjuju da bi cene mogle još padati, srazmerno slabljenju kupovne moći i kreditne sposobnosti građana zbog pooštravanja kriterijuma za odobravanje stambenih kredita. Poznavaoci prilika na tržištu nekretnina ocenjuju da se cene više nikada neće vratiti na period iz 2008. godine, kada su prilike bile najpovoljnije za prodavce.

Optimisti, pak, gaje nadu da će cene skočiti ulaskom Srbije u Evropsku uniju. Čak i da su u pravu, načekaće se.

Izvor: Dnevnik

Za više informacija o našoj ponudi u Novom Sadu posetite sekciju stanovi Novi Sad.

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check