Stanovi u izgradnji rizični

Niko, ali baš niko ne može da garantuje da će zgrada biti završena.

Stanovi u izgradnji rizični

Ukoliko se opredelite za kupovinu stana u izgradnji, bolje obavite što više provera kako biste bili sigurni u isplativost Vaše investicije. Niko, ali baš niko ne može da garantuje da će zgrada biti završena, ali se rizik, uz dobru informisanost, makar može smanjiti.

Za početak, tražite potvrdu o tehničkom prijemu objekta. Najsigurnije je, doduše, kupiti stan koji već ima upotrebnu dozvolu jer to pruža veću garanciju da će objekat biti završen u predviđenom roku.

Zatim, proverite investitora. To možete uraditi na sajtu Agencije za privredne registre, gde ćete pronaći informacije poput godišnjeg finansijskog izveštaja investitora. Pored toga, ne bi bilo zgoreg i da popričate sa stanarima koji žive u zgradama koje je investitor prethodno gradio i proverite njihova iskustva.

Što se plaćanja tiče, najpametnije bi bilo da investitora isplaćujete po fazama gradnje. Na taj način smanjujete mogućnost zloupotrebe Vašeg novca. Osim toga, ne rizikujete ukupnu sumu koju ste odredili za kupovinu nekretnine, već samo jedan određeni deo.

Kupoprodajni ugovor napravite sa advokatom i obavezno ga overite u sudu. Na taj način ćete najlakše obezbediti ostvarivanje svojih prava i potraživanja ukoliko dođe do nekih problema, odnosno kršenja odredbi ugovora. Tražite da se ugovorom preciziraju i „detalji“ kao što su rok kada će proraditi lift, interfon, rampa za parking, kao i ko je odgovoran i kolika je garancija na određene uređaje. Takođe, proverite koliko je ljudi već kupilo stanove u toj zgradi i tražite potvrdu o tome.

Dupla prodaja stanova, na svu sreću, više nije moguća jer se svi kupoprodajni ugovori overavaju u sudu i podaci o prodaji ulaze u jedinstvenu kompjutersku bazu. Ovaj registar dostupan je građanima od prošle godine, a može se proveriti u opštinskim sudovima.

I, za kraj, možda ne bi bilo loše da prilikom kupovine stana u izgradnji unajmite advokata ili renomiranu agenciju za nekretnine kako bi proverili investitora umesto Vas. Istina je da će Vas to koštati nekoliko stotina evra više, ali makar ćete imati profesionalca na Vašoj strani.

Izvor: Blic

Publikovano: 16.03.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check

» Komentari

postovao mia dana 18.03.2011.
"Niko,ali bas niko ne moze da garantuje da ce zgrada biti zavrsena".....a to da ce vam pare uzeti i da ce vas izraditi, e to vam svako garantuje....dobro,Srbija je to!