Stanovi u Evropskoj uniji

Najbolje stambene uslove imaju Kiprani i Holanđani, najgore Rumuni.

Stanovi u Evropskoj uniji

Svaki šesti građanin Evropske unije živi u premalom stambenom prostoru, proizilazi iz istraživanja Evrostata, Agencije za statistiku EU.

I pre nego što evroskeptici počnu zadovoljno da se smeškaju, a evrooptimisti da sumnjičavo odmahuju glavom, da objasnimo kriterijume koji su primenjivani u ovom istraživanju.

Pod prenaseljenim stambenim prostorom Evrostat podrazumeva kuću ili stan koji nemaju barem jednu sobu za supružnike i po jednu sobu za svakog člana domaćinstva starijeg od 18 godina, ili bar jednu sobu za dvoje dece istog pola uzrasta od 12 do 17 godine. Znači, četvoročlana porodica koju čine otac, majka i dvoje dece od 18 i 16 godina bi, po Evrostatu, trebalo da žive u stambenom prostoru sa najmanje četiri odvojene sobe kako se njihovo domaćinstvo ne bi svrstalo u prenaseljeno.

Najbolje uslove u tom smislu imaju građani Kipra i Holandije. U takvim okolnostima živi samo jedan, odnosno dva odsto ljudi, u Španiji tri, a po četiri odsto u Irskoj, Belgiji i na Malti. Sa druge strane, u nekim zemljama tako živi više od polovine stanovništva - u Letoniji 58 odsto, Rumuniji i Mađarskoj po 55 odsto, a u pretrpanim stanovima živi i nešto manje od polovine Poljaka i po 47 procenata Litvanaca i Bugara.

Ono što je zastrašujuće su podaci do kojih je Evrostat došao u nekim zemljama, a koji se tiču sanitarnih prostorija.

Tako u izveštaju piše da 43 odsto stanovništva u Rumuniji nema WC sa tekućom vodom u sklopu stambenog prostora, u Bugarskoj 26, a u Litvaniji i Letoniji po 17 odsto stanovništva. U 15 zemalja članica Evropske unije taj udeo ispod dva odsto. Tuš ili kadu u stanu nema 41 odsto Rumuna, 18 procenata Letonaca, po 16 odsto Litvanaca i Bugara, a u 17 država EU je to manje od jednog procenta.

Zvanični podaci o ovakvim istraživanjima u Srbiji ne postoje. Mada, opšti utisak je da se, ako ništa drugo, makar na osnovu nekih od ovih rezultata možemo tešiti da nam, ipak, nije tako loše.

Izvor: Blic

Publikovano: 17.03.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check