12.000 zainteresovanih za stanove “Stepa Stepanović”

Prva useljenja na proleće 2012. godine, ostatak nekoliko meseci kasnije.

12.000 zainteresovanih za stanove “Stepa Stepanović”

Stambene kredite za kupovinu stanova na mestu bivše voždovačke kasarne "Stepa Stepanović" u Beogradu trenutno odobrava šest banaka, objavila je Građevinska direkcija Srbije. U pitanju su "AIK", "Inteza", "Komercijalna banka", "Rajfazen", "Sosiete Ženeral" i "Evrobanka EFG". Stanovi mogu da se kupe gotovinski i putem subvencionisanih i komercijalnih stambenih kredita.

Pošto se izgradnja stanova na Voždovcu realizuje kroz projektno finansiranje, za odobravanje stambenih kredita u tim bankama ne postoji uslov da stepen završenosti objekata bude 80 odsto, što znači da zainteresovani već sada mogu aplicirati za kredit. Neophodno učešće za one koji kupuju putem subvencionisanih kredita iznosi 10 odsto od kupoprodajne cene nepokretnosti, a maksimalan rok otplate kredita je 30 godina.

Kupcima se poziv upućuje na osnovu redosleda podnošenja prijave za stan. Službenici Direkcije zakazuju sastanak kako bi kupci odabrali neki od slobodnih stanova. Nakon toga se potpisuje ugovor sa Direkcijom, koji se, potom, overava u sudu. Kupac ima rok od sedam dana nakon overe ugovora da uplati kaparu u iznosu od 5 odsto od ukupne vrednosti stana. Ostatak novca mora da se nađe na računu Direkcije najkasnije 3 meseca nakon toga, ukoliko se stan kupuje putem stambenog kredita. Kupci koji stan budu plaćali gotovinom, imaju rok od 30 dana od overe ugovora da isplate celu sumu.

Maksimalna cena stambenog kvadrata iznosi 1.290 evra sa PDV-om. Ukoliko kupac nema stan u vlasništvu, odnosno ako prvi put kupuje nepokretnost ima pravo na povraćaj PDV-a od osam odsto.

Iako je bilo nekih kritika na arhitektonska rešenja primenjena u ovom projektu, za stanove se već prijavilo više od 12.000 građana.

Na pomenutoj lokaciji će u toku ove i sledeće godine biti izgrađeno 4.578 stanova, u okviru državnog programa jeftine stanogradnje. Konkretnije, na Voždovcu će niknuti naselje koje će se sastojati od 212 garsonjera, 960 jednosobnih stanova, 456 jednoiposobnih stanova, 1.285 dvosobnih, 281 dvoiposobnih, 1.094 trosobna, 164 troiposobna i 126 četvorosobnih stanova. U prizemlju stambenih zgrada biće poslovni prostor sa 147 lokala, a u okviru stambeno-poslovnog kompleksa biće izgrađene dve škole, dva vrtića, dom zdravlja i tržni centar. Kako je najavljeno, prva useljenja se očekuju na proleće 2012. godine, a ostatak nekoliko meseci kasnije.

Izvor: Tanjug, Kurir, Blic

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check