Izgradnja kuće za dva meseca

Cena montažne kuće je za 10-20 odsto jeftinija od izgradnje obične.

Izgradnja kuće za dva meseca

Uverenje da kuća mora biti od cigle i betona uzdrmano je iz temelja. Naročito nakon zemljotresa koji je u novembru 2010. pogodio Kraljevo. Broj oštećenih kuća i trka sa vremenskim uslovima, naterale su nadležne da se okrenu pogodnijem rešenju – montažnim kućama.

Da je izgradnja kuće na ovaj način praktičnija od tradicionalne gradnje, vidi se već po računu. Naime, cena montažne kuće zavisi od veličine i kvaliteta materijala, ali se može sa sigurnošću reći da će kupac proći bar 10 odsto jeftinije nego sa kućom od cigle.

Pored toga, mora se razmisliti i o dužini trajanja celokupnog procesa. Dok je montažna kuća useljiva već posle dva meseca, izgradnja kuće od cigle može da potraje i do godinu dana. Za to vreme vlasnik nekretnine mora negde i da se skući, što neretko podrazumeva plaćanje kirije. Ukoliko se uzmu u obzir i ti troškovi, izgradnja montažne kuće, na kraju, bude i dvadesetak posto jeftinija od obične.

Iako laiku možda deluju kao privremeno rešenje, proces montažne gradnje se shvata vrlo ozbiljno. Uostalom, i za montažnu, kao i za kuću od cigle, neophodna je građevinska dozvola, koju nabavlja graditelj. U ugovoru je potrebno naglasiti da li troškovi nabavljanja ovih papira, kao i izrade projektne dokumentacije ulaze u ukupnu dogovorenu cenu. Ukoliko to nije slučaj, to bi kupca moglo da košta i do 3000 evra više. Takođe, ugovorom je potrebno definisati i da li troškovi transporta do mesta gradnje ulaze u tu cenu.

Jedna od predrasuda je da ovakve nekretnine imaju lošu izolaciju. Naime, zahvaljujući razvoju ovakvog tipa gradnje, montažne kuće su danas izgrađene od materijala koji obezbeđuju dobru toplotnu izolaciju.

Loša osobina montažnih kuća jeste, naravno, to što im je u startu određen vek trajanja. Samim tim, vrlo brzo gube na ceni i jako ih je teško prodati.

Ograničen vek trajanja za neke je i hendikep u emotivnom smislu jer znaju da se njihov dom neće nasleđivati vekovima sa kolena na koleno. Ipak, ako im je za utehu, montažne kuće su bar otpornije na zemljotres od običnih.

Izvor: Liderpress

Publikovano: 29.04.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check