Luksuzni stanovi – šta je na ceni?

Španska keramika, bazen, sauna, garažno mesto, obezbeđenje, baštovan, ali i komšije – samo su neki od detalja koji presuđuju prilikom kupovine.

Luksuzni stanovi – šta je na ceni?

Čitaoci i gledaoci tabloida u svakih nekoliko brojeva mogu da vide vest o najnovijim bahanalijama naših “selebritija”. Između ostalog, tu spada i pokazivanje luksuzno opremljenih dnevnih, spavaćih i drugih soba. Najnoviji primer je Jelena Karleuša, koja se nedavno pohvalila novim penthausom na Dedinju.

Iako je tržište nekretnina u Srbiji u krizi, luksuzni stanovi su, nekako, poslednji došli pod udar recesije. Ko su ljudi koji imaju dovoljno novca za takav životni pro stor u Srbiji?

Domaću elitu, kao što se i može pretpostaviti, čine biznismeni, političari, uspešni sportisti i estradne zvezde. Pored njih takve nepokretnosti kupuju i strane diplomate. Najcenjenije lokacije u Beogradu za ovakve nekretnine su, naravno, Dedinje i Senjak.

Novopečenim bogatašima kojima imponuje javno procenjivanje imovine kupovinu stana ili kuće na prvom mestu određuju lokacija i kvadratura stana, potom i kvalitet izgrađenog prostora. Uvek se raspituju ko su im prve komšije sa kojima se takmiče u kvadraturi i luksuznoj opremljenosti, broju kupatila ili garažnih mesta.

Kupci koji “merkaju” luksuzne stanove očekuju visoke standarde. To uključuje aluminijumsku stolariju, hrastov parket, nekoliko kupatila sa španskom keramikom, đakuzi i druge luksuzne detalje. Traže da zgrada ima obezbeđenje 24 sata, obezbeđeno parking mesto u garaži iz koje se liftom penju u stan u zgradi, osobu koja će obavljati sitne popravke u stanovima. Uglavnom insistiraju i da ima što više zelenila i cveća koje neguje baštovan. Ovakve pogodnosti ih uglavnom koštaju oko 100 do 200 evra mesečno, u zavisnosti od ugovora o održavanju zgrade, koji se uglavnom sklapa sa investitorom. Naravno, nezaobilazni su bazen, teretana i sauna.

Takvi luksuzni stanovi se mogu naći i u centru Beograda. U njima uglavnom žive sportisti jer, kad požele da se rekreiraju, ne moraju da odlaze na drugi kraj grada pošto im je sve na dohvat ruke. Na primer, stanovima kakve poseduju fudbaleri Danko Lazović i Mihajlo Pjanović u Kajmačalanskoj ili Ognjen Koroman u Nebojšinoj ulici ne manjka ništa od luksuza koji se može videti u filmovima ili magazinima.

Izvor: Standard

Publikovano: 28.03.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check