Kakve nekretnine Zlatibor nudi?

Poznatu vazdušnu banju ranije su odlikovala razbijena sela, a danas je prepuna načičkanih vila.

Kakve nekretnine Zlatibor nudi?

Kada pomislite na nekretnine, Zlatibor i ne bi bio tako loša lokacija za vikendicu, zar ne?

Guste šume, prelepi proplanci, povoljna klima i preko 2000 sunčanih sati godišnje – samo su deo onoga što pruža ova planina. Uostalom, zbog ovih odlika je i proglašena vazdušnom banjom. Osim toga, tu su i predusretljivi meštani, dobra rakija i nadaleko čuveni kajmak i pršuta. Sve idealne okolnosti za savršen odmor.

Verovatno je zbog ovakvog razmišljanja Zlatibor danas jedno od žarišta nelegalne gradnje u Srbiji. Na papire trenutno čeka preko 1600 bespravno podignutih vikendica. Ovo nije jedini podatak koji baš i ne ide u prilog savremenom Zlatiboru. Naime, prema spekulacijama, veliki broj nekretnina na Zlatiboru je, zapravo, u vlasništvu kriminalaca koji na taj način peru novac zarađen nezakonitim poslovima. Ne baš najbolja preporuka za komšiluk.

Međutim, spekulacije na stranu, problem nelegalne gradnje i dalje ostaje. Današnji pejzaž Zlatibora neminovno uključuje prizor načičkanih vila i vikendica od kojih se planina i ne vidi. Paradoksalno, kada se uzme u obzir da je ovaj prostor u prošlosti bio poznat po tzv. razbijenim selima.

Klasične zlatiborske brvnare pravile su se od hrastovog i borovog drveta. Neke kuće su, čak, u potpunosti izgrađene od drveta, bez upotrebe gvožđa. Pravljene su ručnim alatom i precizno postavljane na nisku podlogu od kamena. U takvim brvnarama prozori su malih dimenzija. Svaka tradicionalna zlatiborska kuća je obično imala dvoje vrata, jedna nasuprot drugima. Centralna prostorija u koju se prvo ulazi je kuhinja sa ognjištem na sredini.

Danas je Zlatibor poprilično urbanizovan, pa ni brvnare više ne dominiraju njegovim obroncima. Ovakve kuće u kojima još uvek žive meštani uglavnom predstavljaju žive muzeje, a one druge, poput Drvengrada i Sirogojna, turističke atrakcije.

Međutim, i među savremenim zlatiborskim kućama mogu se pronaći one vredne pažnje. Iako je planinu zahvatila urbanizacija, njene blagodeti navedene na početku ovog teksta još uvek su tu. Možda ih je danas malo teže pronaći u autentičnom obliku, ali upravo zato i jesu vrednije.

Ukoliko ipak preferirate da iznajmite nekretninu na Zlatiboru, za praznike i godišnji odmor, pogledajte našu ponudu na Zlatibor izdavanje.

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check