Porez na imovinu – obračun kasni

Lokalne samouprave još uvek nisu odlučile po kojoj stopi će obračunavati porez.

Porez na imovinu – obračun kasni

Mada je bilo najavljeno da će vlasnici nekretnina tokom ovog meseca u svojim poštanskim sandučićima pronaći rešenja za porez na imovinu, to se, ipak, neće desiti. Naime, lokalne samouprave, u čijoj nadležnosti se nalazi ovaj segment oporezivanja, još uvek nisu odlučile po kojoj stopi će se obračunavati porez!

To, naravno, ne znači da taj porez ne treba da se plati u unapred predviđenim rokovima. Rok za prvu ratu bio je u februaru, a za drugu 15. maja. Ukoliko zakasnite sa uplatom makar i dan, automatski počinje obračun zatezne kamate. Tu administracija ne zabušava!

Izgovor pronalaze u tome što se trenutno čeka na izmene i dopune Zakona o porezima na imovinu. Očekuje se da ove izmene uskoro budu usvojene u parlamentu po hitnom postupku. Naravno, izlišno je pitati zbog čega ova procedura nije mogla biti obavljena na vreme. Političare je verovatno iznenadio početak fiskalne godine, kao što i putare svake zime iznenadi sneg u januaru.

Nakon usvajanja ovih izmena, lokalne samouprave će imati mogućnost da u roku od 60 dana utvrde niže stope za nepokretnosti na svojoj teritoriji. Međutim, kako se špekuliše po medijima, većina gradova ima nameru da primenjuje najvišu stopu.

Ako bude postojalo makar nešto utešno na ovogodišnjim poreskim rešenjima, to je činjenica da iznos neće biti veći do 60 odsto u odnosu na prošlogodišnji. “Sreća” će potrajati samo ove godine, pošto za sledeću već neće biti ograničenja. To, u prevodu, znači da će lokalne samouprave za godinu dana moći pustiti mašti na volju kada su poreske stope u pitanju.

U međuvremenu, osnov za obračun poreza ostaje isti, a to je vrednost nekretnine. Ona se procenjuje na osnovu korisne površine i prosečne tržišne cene kvadrata slične nepokretnosti na teritoriji te opštine. Uzimaju se u obzir i lokacija nepokretnosti, kao i njen kvalitet.

Porez na imovinu će se obračunavati po progresivnoj stopi. Primenjivaće se i olakšice zbog starosti nekretnine koje mogu biti 0,8 odsto po godini starosti kuće ili stana, i to do maksimalnih 40 odsto od ukupne sume.

Izvor: Blic

Publikovano: 7.04.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check