Najsigurniji načini za transport robe

Da li znate da prevoz robe i nije tako jednostavan?

Najsigurniji načini za transport robe

Ukoliko se bavite , izvozom ili uvozom robe, ukoliko imate firmu kojoj je potreban transport robe na različite načine i različitim putem, ili jednostavno želite nešto da pošaljete trebalo bi da saslušate nekoliko saveta.

Postoje razne vrste transporta, u zavisnosti od toga gde bi pošiljka bila upućena.

Postoji lokalni međunarodni, kontejnerski trasnsport kao i trasnport hladnjačama.
U lokalni i međunarodni transport spada u drumski , železnički, brodski ili avionski.

Ukoliko mesto preuzimanja robe nije grad u kome se nalazi železnički terminal, postoji mogućnost multimedijalnog prevoza (utovar na dogovorenoj adresi, prevoz do železničke stanice drugim vidovima transporta, istovar i predaja tereta).
Prevoz železnicom se može vršiti običnim, specijalnim i sa visokim stranicama kako otvorenim, tako i zatvorenim vagonima. Isto važi i za brodski transport.
Za prevoz automobila se koriste specijalna plato kola.

Kod kontejnerskog transporta od kapaciteta kontejnera zavisi i težina tereta. Dakle postoji maksmialna težina koju može da izdrži kontejner neke dimenzije.

Transport hladnjačama predstavlja prevoz svih vrsta roba pod kontrolisanim temperaturnim režimom.. Za prevoz robe koriste se vozila nosivosti od 1t do 22t u drumskom transport, odnosno proverene kooperante za ostale vidove transporta (pomorski, avio i železnički)
Postoji prevoz svih vrsta tereta u svim temperaturnim opsezima:
Duboko smrznute pošiljke na -80ºC (na suvom ledu)
Smrznute pošiljke na -20ºC
Rashlađene pošiljke na +2 do +10ºC
Kontrolisane ambijentalne pošiljke na +11 do +25ºC
Pošiljke na telesnoj temperaturi.

Za pakovanje robe trebalo bi da se koristi odgovarajući materijal koji služi za održavanje temperature – termalne kutije i kontejneri, suvi led, različite vrste gel pakova
("pingvina") za sve temperaturne opsege, stacionarni i mobilni frižideri, zamrzivači i grejači. Vrsta i način pakovanja se bira za svaku pošiljku pojedinačno u odnosu na količinu robe, zahtevanu temperaturu čuvanja, dužinu trajanja transporta i očekivanu spoljnu temperaturu u području izvršenja transporta.

Što se tiče transporta lekova koriste se kamioni sa poluprikolicama. Vozila bi trebala biti različitih konstrukcija specijalizovanih za transport svih vrsta tereta pod bilo kojim temperaturnim režimom.
Vozila veće nosivosti (šleperi) moraju biti opremljeni su temperaturnim mernim instrumentima i pisačima odnosno vozila manje nosivosti elektronskim data logerima. Ovi uređaji beleže detaljne podatke o kretanju temperature od trenutka preuzimanja pošiljke do momenta isporuke primaocu čime se dokazuje ispravnost temperature u prevozu.

GPS uređaj omogućava slanje naloga za utovar direktno u kabinu vozila, praćenje tereta u toku transporta, tj. online pregled trenutne pozicije robe u svakom trenutku prevoznog procesa. Korišćenjem ovih uređaja povećava se sigurnost i kvalitet transporta u svim prevoznim procesima. Ovakav transport je idealan za prevoz voća.

Ukoliko ste se pronašli u ovom tekstu, shvatili ste da transport robe i nije tako jednostavna stvar. Pri tom morate da brinete da li će sve sigurno stići u prvobitnom stanju.

Možda je ipak najbolje konsultovati se sa obučenim timom, kako biste bez greške i bezbedno poslali robu, ne strahujući ni za čim.

Publikovano: 28.07.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check