Selidba u novo i nepoznato Vas plaši? Organizujte se i na vreme se pripremite!

Selidbe mogu biti strašne. Saznajte šta Vam je sve potrebno, kako biste se uspešno prilagodili novom okruženju

Selidba u novo i nepoznato Vas plaši? Organizujte se i na vreme se pripremite!

Nebitno da li ste se odlučili na medjunarodne selidbe ili u predgrađe na pola sata udaljeno od stare kuće, svakako ćete proći kroz određen vremenski period prilagođavanja.
Ako se odselite u drugu državu, suočićete se sa tim da ništa nećete znati gde je najbliža prodavnica, apoteka, benzinska pumpa ili pošta.

Kada ste se snašli i saznali gde se nalaze osnovne intitucije i mesta koja su Vam potrebna, proširite horizonte i saznajte šta nov grad nudi u kulturnom smislu. Gde početi? Šta je vredno trošenja slobodnog vremena, a šta nije? Neke osobe koje se tek dosele, ostanu vezani za kuću ili stan i do nekoliko meseci, dok se ne odvaže da malo istraže nov kraj.

Činjenica je da što se brže osmelite i počnete da obilazite grad, brže ćete se početi snalaziti i postaće Vam prijatno novo okruženje, a brže ćete se i navići. Da biste se što pre asimilovali, grad možete upoznati i pre same selidbe.

Nabavite vodič kroz grad ili se informišite preko Interneta. Saznajte za početak gde se nalaze mesta koja su Vam najpotrebnija, dakle prodavnice, pekare, ambulanta, restorani, biblioteka i slično. U vodiču ćete moći da pronađete i informacije o kulturi tog grada, o onome šta treba posetiti, muzejima, galerijama i pozorištu.
Ukoliko imate decu, informišite se o tome gde se nalazi škola, sportski centar ili igralište.

Zapamtite da vodiči promovišu turizam, te tu nećete naići na negativne stavke. Pokušajte da stupite u kontakt sa ljudima iz tog grada, ili se posavetujte sa novim komšijama o tome koja mesta treba izbegavati noću ili koja je stopa kriminala u tom gradu.

Ukoliko se selite u veliki grad ili u neko predgrađe velikog grada, imate sreće. Prednosti su Vam na raspolaganju. A jedna od njih je da možete pronaći mnogo knjiga o novom kraju u lokalnoj knjižari. Takođe možete pronaći i mape grada u kojima su označena bitna mesta (škole, prodavnice, pijace, bolnice...).

Kada stignete u nov dom, želećete odmah da se uputite u istraživanje, naravno uz pomoć smernica ili mapa. Ne zaboravite da ono što se nalazi na mapama, može biti nelogično kada se zaista zadesite na ulici. Nema ničeg goreg nego da prvog dana posla ili škole shvatite da su neke ulice jednosmerne ili zatvorene zbog radova. Zato nekoliko dana ranije napravite turu po ulicama kojima ćete se kretati svaki dan u početku.

Ono što zaista izaziva anksioznost i stres kod selidbe jeste osećaj da gubite kontrolu nad novim okruženjem, dnevnim aktivnostima i svakodnevnim delatnostima. Jednom rečju, nad onim na šta smo navikli.

Smisao za poznato i organizacija isčeznu u novom okruženju. Kako biste pomogli sebi i ostalim članovima porodice da se što pre navuknu na novo možete postići ako se informišete o svemu pre ili odmah nakon selidbe.
Ne pružajte sebi konfort da se prilagođavate nakon što se doselite. Strah od novog postoji kod svakog. Prigrlite novo okruženje i maksimalno ga iskoristite. Nećete zažaliti!

Publikovano: 21.06.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check