Uselili ste se? Na red je došlo preuređenje stana, a naročito važno je uređenje dečije sobe.

Selidba je gotova i vreme je da se uredi stan. Pored uređenja Vaše sobe, kuhinje i dnevne sobe, obratite pažnju kako treba urediti dečiju sobu!

Uselili ste se? Na red je došlo preuređenje stana, a naročito važno je uređenje dečije sobe.

Nakon pripreme, pakovanja,kada prođe i selidba, useljenje i raspakovanje, došao je na red preuređenje stana.

Naročitu pažnju obratite na dečiju sobu.
Kvalitetnom organizacijom dečje sobe stvorićete ambijent ugodan za boravak i učenje, koji će pomoći školarcima u postizanju dobrih rezultata.

Za sve one koji ove jeseni prvi put kreću u školu, kao i one koji nastavljaju svoje školovanje, soba predstavlja puno više od obične – to je prostor u kome se treba opuštati, družiti, a najviše koncentrisati na obavljanje svakodnevnih školskih obaveza. Kako bi omogućila obavljanje svih ovih funkcija, dečja soba treba biti opremljena funkcionalno i maštovito. Dete je treba doživljavati kao svoj lični prostor u čijem će kreiranju učestvovati zajedno sa roditeljima.

Uz dobru organizaciju i maštovitost, možete postići da soba bude i igraonica i radni prostor- dva u jedan!
Uz obavezan smeštaj kreveta i ormara, najbitniji je odabir i položaj radnog stola. Minimalna preporučljiva dužina stola je 100cm.
Površina stola treba biti dovoljno velika kako bi stale knjige, sveske, olovke, lenjiri i ostali pribor. Ukoliko je na stolu smešten i kompjuter, koji danas postaje sastavni deo školske opreme, preporučljiva dužina stola je 150cm.
Položaj radnog stola u sobi zavisi od položaja prozora. Prirodno svetlo treba osvetljavati radnu površinu stola. Ovo je izuzetno bitno jer dobra i pravilna osvetljenost neće uzrokovati dodatna naprezanja za oči.
Ukoliko je u sobu potrebno smestiti dva radna stola, najbolje bi bilo da ih postavite paralelno jedan uz drugi.

Detetu osigurajte nekoliko fijoka, koje će poslužiti za odlaganje školskog pribora. One mogu biti u sklopu stola ili smeštene u drugom ormariću, koji će se prema potrebi primaknuti uz sto.U neposrednu blizinu radnog stola postavite police ili ormariće za knjige. Osigurajte dovoljno prostora za odlaganje knjiga, jer će njihov broj svake školske godine biti sve veći. Osim toga, dobra preglednost i uredno posložene knjige, omogućiće i dobru organizaciju u obavljanju obaveza i zadataka.

Osim radnog dela, u sobi osigurajte prostor za igru i druženje. Dodatne foteljice, police za igračke i malo mesta na samom podu. Dečja soba ne sme biti samo radna već i ona u kojoj se školarci rado igraju i druže s prijateljima
Dečja soba treba biti oaza u kojoj se oni osećaju ispunjeno i zadovoljno.

U ovom doživljaju veliku ulogu će odigrati boje, koje poticajno deluju na dečju psihu.
Tople boje poput žute, narančaste i crvene ili izražajnije nijanse zelene i plave, su dobre za koncentraciju. U odabir boja obavezno uključite decu i poštujte njihov izbor bez obzira koliko on bio različit od vašeg. Zapamtite da devojčicina soba ne mora biti roza, niti dečakova plava! Ukoliko uspete, pokušajte i nameštaj i prateće elemente uskladite sa bojama zidova.

Zapamtite da dobra organizacija sobe, će mnogo značiti Vašim klincima, a što više budete pratili ove savete, ispratićete decu u septembru u uspešnu školsku godinu. Imate dva meseca, počnite na vreme!

Publikovano: 28.07.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check