Kako prebroditi selidbu?

Pored samog pakovanja, transporta, uređivanja, selidbe umeju da budu vrlo emotivne. Dajte sebi vremena da se sva osećanja slegnu!

Kako prebroditi selidbu?

Svaka selidba je vrlo emotivna. Počev od stresa i nervoze, anksioznosti, tuge i nostalgije kada se sve završi.

Emocije su povezane sa selidbom. Imate mnogo problema koji trebaju da se reše, previše razmišljate da li će sve proći kako treba, i treba sve dobro organizovati.

Ukoliko se sami selite, stres i napor će biti samo dodati.
Ako ste izabrali agenciju, uverite se da će oni razumeti kroz šta prolazite, te će pokušati da Vam umanje nervozu. I naravno uverite se da Vam agencija u potpunosti odgovara.

Naravno bićete srećni i uzbuđeni na početku stvaranja novog života u novom domu.
Ali doći će i nostalgija za starim stanbenom prostorom, gde se godinama stvarali uspomene. Ne moraju one biti vezane samo za kuću, tu je i park, škola ili omiljena prodavnica... Prijatelji, komšije i porodica da se ni ne spominju.

Ljudi različito reaguju u različitim situacijama, ali većina se slaže da su tokom selidbe
stres, nervoza i tuga prateći element.
Takođe, dodatnu anksioznost donose deca, koja će drugačije reagovati na selidbu, a svakako emocionalnije. Postoje stvari pomoću kojih ćete umanjiti bol kako deci tako i sebi.

Važno je imati na umu da dok ostavljate srećne momente iza sebe, ostaju uspomene koje Vam niko ne može oduzeti. Naravno, radujte se novom prostoru, životu i uspomenama koje ćete stvarati ponovo!
Ako je potrebno, uzmite malo vremena za sebe, sedite i užvajte u navali uspomena u starom domu. Ili posetite mesta koja su Vam posebna- park, bašta, Vaša soba. Slobodno dajte sebi vremena koliko Vam treba. Selidbe su stresne, polako ćete se navići, samo treba da prođe malo vremena da anksioznost nestane.

Kada su deca u pitanju, kažite im za selidbu što je pre moguće! Naravno da će biti povređeni i tužni neko vreme. Ali imaće dovoljno vremena da se naviknu na ideju i možete sa njima obići sva mesta koja su stvarala uspomene. Što pre im kažete, lakše će prebroditi to i sama selidba će proteći lakše i bezbolnije.

Tokom pakovanja stvari, emocije će same navirati, naročito kada budete pakovali fotografije, knjige ili Vaše plišane igračke. Ali setite se tih lepih trenutaka i imajte na umu da će ih biti još više u novom domu!

Ukoliko ste unajmili agenciju, objasnite im situaciju da bi pakovali Vaše stvari sa što većom brigom. Iako mislite da je bolje da sami to uradite, samo ćete sebi stvarati više posla.Ovako ćete imati vremena da se pomirite sa idejom selidbe i da se oprostite sa kućom.

Stres svedite na minimum. Mislite na lepe trenutke i nemojte dozvoliti da Vas emocije preplave te da nešto zaboravite ili ne spakujete dobro. Ukoliko sebi date posla, manje ćete misliti na napuštanje straog doma.

I naravno, kada se uselite i raspakujete, krećete u nov život, nove pohode i stvarate nove uspomene sebi i svojoj porodici. Potrudite se da one budu što je moguće lepše!

Publikovano: 28.07.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check