Kako pomoći deci da se naviknu na ideju selidbe?

Na vreme obavestite decu o selidbi i budite uz njih. Vreme je najbolji lek, te dajte deci prostora da sami izađu na kraj sa idejom!

Kako pomoći deci da se naviknu na ideju selidbe?

Selidba je jedna od najstresnijih situacija u životu pojedinca.
Zamislite koliko je ona stresna po Vaše dete. Umanjite stres, zajedno pakujte stvari, prisećajte se lepih trenutaka, pričajte o uspomenama i zajedničkim momentima. Nemojte odavati utisak da ste nervozni ili tužni pred decom.
Objasnite detetu razloge selidbe i na vreme ih obavestite o samom činu selidbe. Ovo će im pomoći da se brže pomire sa samom činjenicom.
Stres se povećava kada se ostavljaju članovi porodice, prijatelji ili kućni ljubimci.

Vaš ljubimac Vam je kao član porodice. Čak i ako razmišljate o međunarodnoj selidbi, moguće da če Vam biti previše i selidba kućnog ljubimca, uzimajući u obzir trošak i teškoće same selidbe.
Ali trud se isplati ukoliko razmišljate o onome šta Vaše dete oseća.
Dete se više veže za životinju i možda će baš ljubimac pomoći detetu da se što pre navikne na novo okruženje

Istina je da se deca ne pitaju mnogo kada se odlučijete na selidbu. Tako da je nemoguće da se očekuje od njih da budu srećni ili previše uzbuđeni.

Vama i Vašoj deci je potreban osećaj zatvaranja jednog poglavlja.
Objasnite Vašim prijateljima i roditeljima detetovih drugova da bi bilo lepo da se jave ponekad, naročito u početku dok dete ne upozna nove prijatelje.
Mnogi ljudi nemaju vremena da napišu pismo, ali sa modernom tehnologijom, jedan imejl ili poruka na fejsbuku će mnogo značiti Vašoj deci. Ovo će pomoći detetu svakako.

Nakon selidbe srbija

Neka odlazak u školu počne što pre.
Ovo će vratiti rutinu u koju će se vremenom navići, daće šansu da upoznaju vršnjake, i da se uključe u aktivnosti, koje će skrenuti pažnju od misli o selidbi.

Tražite brojeve telefona i pozovite nekoliko dece da upoznaju Vaše dete, naročito obratite pažnju na komšije. Vršnjaci će im svakako pomoći da se što pre asimiluju.
Razgovarajte sa decom o stvarima koje su različite ovde, upoređujte stari i nov dom, i potrudite se da nađete dobro u novom okruženju.

Idite da istražujete kraj sa decom. Upoznajte komšije, kraj, vidite gde su prodavnice, parkovi, sportski klubovi...

Deca su mnogo jača od odraslih osoba i vremenom će se svakako navići na novo. Iako će možda u početku biti depresivni i tužni dajte im prostora da sami izađu na kraj sa osećanjima, svako na svoj način. Pomozite im tako što ćete provoditi više vremena sa njima u početku, zajedno uredite dečju sobu, uramite fotografije deteta sa prijateljima, gledajte albume i prisećajte se lepih trenutaka. Objasnite im da će uskoro naći nove drugare, i da će u novom domu biti još lepših uspomena.

Publikovano: 27.06.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check