Selidba i pakovanje- princip soba po soba

Pakujte prostoriju po prostoriju i slažite po redu i tako uštedite vreme!

Selidba i pakovanje- princip soba po soba

Najlakši put kojim možete ići kada su selidbe u pitanju, i kada govorimo o pakovanju, je ići iz jedne u drugu prostoriju i tako pakovati.

Dnevna soba

Prvo krenite od električnih uređaja. Televizor, stereo uređaj, dvd plejer, cd-ovi...
Najbolje bi bilo pakovati ove velike uređaje u originalne kutije. Ukoliko ste ih bacili, televizor umotajte u najlon i papire. Dvd plejer može stati u svaku veću kutiju, a cd-ove pakujte uzdužno i svaki odvojite kartonom. Produžne kablove lepo zamotajte i položite u kutije, a kablove koji su povezani za ostale uređaje umotajte i zalepite za sam uređaj.

Knjige mogu biti spakovane u kutije različitih veličina, ali pri svakom narednom redu stavite nalon, koji će zaštiti knjige od vlage i prljavštine. Svaka knjiga koja je možda mnogo koštala, ili je antikvitet ili ima sentimentalnu vrednost treba da bude umotana u foliju ili najlon. Možete ih staviti i u kesu, pa u kutiju.

Fotografije pakujte u zasebne kutije. Isto bi bilo najbolje prvo ih staviti u kese, pa onda u kutije. Fotografije u ramovima obložite zaštitnim slojem papira ili folije. Naznačite na kutiji da se tu nalaze ramovi, da biste znali da tu kutiju treba nositi sa posebnom pažnjom.

Iz lampi i lustera izvadite sijalice i svaki deo posebno umotajte u novine, a zajedno ih spakujte u kutiju. Prazan prostor između svih predmeta koji su lomljivi i osetljivi popunite papirima ili novinama.

Nameštaj u dnevnoj sobi razmontirajte ukoliko je to moguće. Ukoliko nije, zaštitite sve delove koji vire, kao što su noge ili nasloni najlonom. Isto tako zaštitite tapacirane delove nameštaja. Staklene stolove obložite sunđerom, peškirima ili ćebadima.
Police razmontirajte i sve delove zajedno spakujte.

Kako spakivati odeću?
Prvo odlučite koje stvari će Vam biti potrebne dok se ne preselite. Naročito ako idete na dalek put. Nabavite kutije za odeću. Ukoliko ne uspete, poslužiće i obične. Pre slaganja odeće u kutije, postavite najlon koji će biti duži od same kutije. Kada složite odeću, ostatakom najlona prekrite svari, pa onda zatvorite kutiju i zalepite.
Svaku kutiju koja je tež osigurajte dodatnim lepljenjem traka, naročito na dnu!

Obuću pakujte ili u originalne kutije, a ako ih nemate, stavljajte ih u obične, a prethodno svaki par umotajte u papir ili foliju.

Nakit spakujte na sigurno, ili ga nosite sa sobom u torbi.
Posteljinu i peškire spakujte u kese, a isto važi i za jastuke.
Ogledala umotajte u ćebad i dobro ih oblepite.

Draperije, zavese i tepihe možete složiti samo u kutije, a velike tepihe urolajte i složite na dno gepeka.

Kuhinja i trpezarija obično podrazumevaju delikatne i lomljive predmete. Svaki predmet bi se trebao posebno umotati u papir. Tanjire slažite uspravno, a svaki odvojite kartonom.
Čaše i šolje pakujte u manje kutije, a prethodno ih obložite i napunite novinama. Isto važi i za preostali prazan prostor između njih.

Šerpe i lonce umotajte u papir, poklopce posebno, ali ih zajedno pakujte.

Mašine- šporet, zamrzivač, mašina za sudove, mikrotalasna i elementi u kuhinji će Vam oduzeti mnogo vremena.
Zmrzivač odmrzinte barem jedan dan pre selidbe.
Mašinu za sudove očistite temeljno. Sve mašine, ukoliko niste sačuvali originalne kutije, obložite u peškire ili ćebad, a kablove zalepite na pozadinu uređaja.

Mašinu za veš u kupatilu isto očistite, a sve prateće delove, kao što je crevo, ukoliko je moguće razmontirajte i stavite unutar mašine. Nju isto umotajte u nekakvu tkaninu.
Peškire i veš spakujte u posebnu kutiju. Sanitarije i ostala sredstva ili bacite ili dobro zatvorite i spakujte u vodootporne kese.

Krevet razmontirajte ukoliko je moguće, a ostale predmete kao što su knjige, figurice, fotografije spakujte isto kao što ste one iz dnevne sobe. Slike sa zida umotajte u tkaninu, pa u najlon, da se ne bi oštetile. Kompjuter isključite, sve kablove umotajte i svaki deo posebno upakujte.

Ukoliko imate garažu, mašine i alat spakujte posebno i obratite pažnju na ono što će Vam odmah trebati prilikom useljenja.
Da ne biste razmišljali gde se šta nalazi, napišite na kutije šta je u njima, ili napravite spisak, a kutije obeležite rednim brojevima.

Selidba zahteva mnogo vremena, paking materijala i dobrog planiranja.
Ići korak po korak, odnosno prostoriju po prostoriju će Vam uštedeti mnogo vremena. Prvo krenite da pakujete onu sobu, odnosno prostoriju za koju mislite da će oduzeti najviše vremena.

Publikovano: 28.07.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check