Selidba biljaka- kako bezbedno preseliti ove zelene stanovnike kuća, stanova i bašta?

Biljke ulepšavaju svaki prostor i čine ga svežijim. Oni koji ih vole i imaju ih u stanbenom prostoru će vervatno želeti da ih presele ako se odluče na selidbu. Trud i ulaganje u održavanje biljaka nemojte baciti samo zato što se niste dobro informisali i dobro ih spakovali!

Selidba biljaka- kako bezbedno preseliti ove zelene stanovnike kuća, stanova i bašta?

Biljke poboljšavaju izgled prostora, bio on soba ili bašta, trem ili balkon odnosno terasa. One su živa stvorenja, te postupanje sa njima mora biti brižno i pažljivo.
Naročito kada su u pitanju selidbe srbija

Mnogo godina i pažnje posvećujemo i ulažemo u uzgajanje biljaka. Verovatno želite da preselite i biljke, kako one u stanu tako i one iz bašte sa sobom, ali se brinete kako to da izvedete?

Dve nedelje pre selidbe i pakovanja pregledajte Vaše biljke u saksijama. Osušeno lišće skinite, operite biljke i saksije. Biljke pakujte u kutije koje će biti dovoljno velike da uspete da ih zatvorite bez savijanja i lomljenja grana i stabla.
U kutiju stavite neki preparat protiv insekata. O ovome se informišite u poljoprivrednim apotekama.Na lišće stavite vlažni toalet papir, jer ćete tako sačuvati vlagu.

Ukoliko u putu budete pravili pauze, auto parkirajte na mesto gde je hlad ukoliko je toplo napolju, odnosno gde je sunčano ukoliko je zima.

Pri stizanju na odredište, biljke bi se trebale što pre raspakovati i neka Vam to bude prioritet. Da ne biste lomili stablo, biljke vadite od dole, ili isecite celu kutiju. Nemojte ih odmah nositi na sunčevu svetlost, sačekajte malo da se naviknu.

Ukoliko želite da selite baštensko bilje, informišite se o plodnosti zemljišta i klimi u novom domu i mestu ukoliko je u pitanju međunarodna selidba.
Kupite saksije i nežno ih iskopajte iz zemlje i stavljajte u saksije.
Ukoliko želite jednostavniji način, uzmite samo pelcere biljaka, umotajte ih u mokar papir i zapakujte.
Ukoliko se selite iz jedne u drugu državu, ponekad biljkama transport nije dozvoljen. Zato se morate na vreme informisati.Ili nađite vrste koje mogu da sele.

Ako ste se odlučili na pomoć agencija, većina nema osiguranje kada su u pitanju biljke. One su previše osetljive i najveća je verovatnoća da će biti oštećenja.
A neke kompanije neće ni dozvoliti da se trasnport biljaka izvrši.

Dakle ostaje opcija da sami obavite selidbu.
Nabavite čvrste kutije, obložite ih plastikom i unutra stavite biljku.
Napunite prazan prostor puc puc folijom ili sunđerom, kako u toku puta ništa ne bude slomljeno. Stavite ih na zadnje sedište vozila, a više biljke neka budu na podu. Ovako ćete moći da pazite na njih.

Ukoliko ste se dobro isplanirali, imaćete vremena i da popakujete biljke u plastične kutije koje možete kupiti u radnjama ili nabaviti iz cvećara.
Visoke bilje bi se trebale umotati u plastiku. Ali izbušite rupe u najlonu kako bi mogle da dišu.

Ukoliko biljke predstavljaju važan deo Vašeg prostora i volite ih, učinićete sve da ih bezbedno preselite.
Posavetujte se sa poznavaocima cveća kako je najbolje transportovati biljke i kako ih najbolje upakovati.

Publikovano: 6.07.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check