Selidba sa porodicom- stres, obaveza i razumevanje!

Selidba je stresna i teška, zahteva mnogo truda. Selidba sa porodicom je još teža, jer je uključeno više osoba u proces. Umanjite stres i pričajte sa svima, a naročito budite obazrivi prema deci!

Selidba sa porodicom- stres, obaveza i razumevanje!

Kada se selite samo Vi, sami, sve može pasti teško i stresno.
Ali kada se selite sa porodicom-partnerom, decom i ljubimcima stres je uvećan, a sama selidba stanbenog prostora je mnogo teža, jer su upletene više od jedne strane.

Ako se partner odriče posla, zarad Vašeg uspeha u karijeri i ako je razlog selidbe upravo Vaš novi posao, pružite podršku partneru. Budite obazrivi i pažljivi i pokušajte da selidba bude pozitivni korak za sve.

Kada se odluka o preseljenju donese i saopšti svim ukućanima, deca se uglavnom uplaše, osećaju da im se svet ruši, plaše se nepoznatog, ostavljaju prijatelje, školu i život u starom mestu.
A starija deca se osećaju povređeno i ljuto, jer ne mogu da utiču na odluku. Ovo su sasvim normalna osećanja i načini ponašanja.

Kao i svi, tako i Vaša deca osećaju snažne emocije povezane sa ostavljanjem prijatelja, doma u kojem su odrasli i školu.
Razgovarajte sa vašom decom, dajte im pozitivne argumente i razloge zbog čega se selite. Potrudite se da shvate da ovo ne mora biti loše iskustvo.

Ukoliko su deca mala, pre pakovanja pregledajte igračke i odeću. Sve ono što više ne koristi nemojte pakovati. Isto važi i za igračke. Bolje ih poklonite u humanitarne svrhe.
Starijoj deci prepustite zadatak pakovanja i sortiranja, ali budite tu da dajete sugestije ukoliko nešto nije potrebno preseliti.

Oni koji žive sa starijim osobama, znaju koliko teška može biti selidba sa njima. Oni ne mogu mnogo da nam pomognu, te sve radite bez njih, pakujete stvari, transportujete i raspakujete. Budite strpljivi i uključite ih u selidbu, da se ne bi osećali zapostavljeni.

Uvek spakujte u jednu kutije sve stvari koje su Vam neophodne odmah pri stizanju u nov prostor i nju stavite poslednju u kola.

Kada se uselite prvo odpakujte kuhinju i osnovne stvari koje će Vam biti potrebne odmah. Sledeća je svakako dečija soba, naročito ako su deca mala. Ukoliko uključite decu u raspakivanje i razgovarate o eventualnom rasporedu i dekoru nove sobe, pomoći ćete im da lakše prihvate nov prostor i okruženje.

Većina ljudi voli rutinu, naročito deca. Prvih nekoliko dana dok se ne naviknete na novu situaciju, Vaše svakodnevne porodične i individualne rutine mogu da zataje, ali nakon toga važno je vratiti se u normalan tok što pre!
Održavajte rutinu satnice kada se odlazi na spavanje, kada se jede ili igra. Ovako ćete svim apomoći da se što pre prilagode.

Dovoljno je teško što im se život promenio, zato se trudite da rutine ostanu.
Nakon raspakivanja i nameštanja novo stanbenog prostora, pođite sa celokupnom porodicom u šetnju, upoznajte kraj, nađite parkove, bioskope i pozorišta i time upotpunjavajte dane članove porodica u početku.

Ukoliko sa razumevanjem i pažnjom planirate svaki detalj selidbe i budete tu da posavetujete nesigurne i uplašene članove porodice, celokupan proces selidbe će proteći lakše i bezbolnije.
Što temeljnije i sporije budete radili, svi će se naviknuti na situaciju.
A na kraju ostaje da uživate u novom domu, sklapate uspešne poslove i nova prijateljstva!

Publikovano: 8.07.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check