Selidba teških predmeta

Selidba teških predmeta je samo jedna stavka na spisku selidbe. Morate se dobro organizovati i ne žuriti. Ukoliko je moguće, potražite pomoć, jer samostalno seliti ovakve stvari je ravno nemogućem!

Selidba teških predmeta

Ključ prilikom selidbe teških stvari jeste da se koristi pamet, a ne snaga.
Prvo proverite da li će predmet proći kroz vrata, hodnik i stati u lift ukoliko živite u zgradi.
Nakon toga razmislite kako da posao transporta teških predmeta prođe što lakše.
Kada ste smislili strategiju, budite strpljivi- raditi polako će zahtevati više vremena, ali sprečićete povrede. Ukoliko je potrebno, unajmite pomoć.

Manje stvari se pakuju u kutije, to je opšte poznato. Ali šta da radimo sa teškim, glomaznim predmetima poput ormara ili mašina?

Generalno prilikom selidbe teških predmeta guranje je lakše nego kada vučete mašinu ili sto.
Kada gurate nešto po podu, ispod predmeta stavite novine, ćebe ili najlon.
Ovako ćete zaštititi pod.
Kada selite velike objekte poput frižidera, nagnite ga na Vašu stranu i onda ga gurajte.

Kada selite kauč ili bilo koji komad nameštaja sa nogama, spustite ga na zadnju stranu ili sa strane i tako ga gurajte koliko god možete. Lakše je gurati nego nositi svakako.
Izvadite fioke iz komoda i stolova, pre nošenja.

Teške kuhinjske elemente, kao što su mašina za pranje sudova ili šporet će lakše kliziti po pločicama ako pod naprskate tečnošću za čišćenje.

Da biste spustili predmet niz stepenice, koristite dve daske kao rampu. Polako ih spuštajte niz daske. Za ovo će Vam biti potreban neko sa druge strane da pridržava mašinu ili nameštaj.

Postoji mnogo načina kako podići i premestiti predmete. Najvažnije je da imate dovoljno raspoloživih ljudi koji će Vam pomoći. Najbolje je nazvati one prijatelje koji su već iskusni u selidbama, i naravno treba da pazite da se ne povredite.

Prilikom dizanja i nošenja teških predmeta nemojte nikada naglo dizati i ustajati.
Ovako se možete povrediti. Noge savijte i pazite da težina predmeta ne ostane samo na rukama. Rasporedite je po stomaku ili leđima, zavisno kako nosite predmete.
Korisno je ukoliko nosite stvari na jednom ramenu, samo dok je težina ravnomerno raspoređena.

Pravite pauze čim osetite da ste umorni. Bolje je odsedeti pola sata nego žuriti i rizikovati da ozledite i sebe i druge i da oštetite nameštaj.

Selidba teških predmeta je jedan od problema u nizu kada se odlučite na preseljenje. Problemi se samo nagomilavaju. Morate se dobro isplanirati i organizovati. Nikako nemojte nositi na silu i brzati. Tražite pomoć od prijatelja ili komšija, jer sami sigurno nećete moći da preselite orman ili frižider.

Nemojte nositi više od jedne stvari u isto vreme, kao što su kutije.
U ovakvim situacijama treba ići lagano i polako, bez nervoze.
Tako ćete umanjiti rizik od povrede i zaštitićete Vaše stvari.

Publikovano: 28.07.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check