KVADRATNI METRI NA RASPRODAJI

Marketinški trik, očajnički potez ili umeće prodaje?

KVADRATNI METRI NA RASPRODAJI

Kraj avgusta je vreme sezonskih rasprodaja u skoro svim brendiranim modnim kućama. Iznošenju jesenje kolekcije na tržište prethodi nekoliko vrlo profitabilnih dana za prodavce garderobe. Ženski deo čitalačke publike tačno zna o čemu pričamo i retke su one koje će odoleti natpisu SALE, SNIŽENJE, POPUST ( 20/ 30 /40 ili, ako baš imate sreće, i 50 odsto).

Jesu kupci na sniženjim svesni da je i ta umanjena cena znatno veća od one koju bi za isti proizvod platili u identičnoj radnji u nekom gradu preko granice. Još su svesniji da ni tako snižena cena apsolutno ne odgovara kvalitetu robe koju će uz fiskalni račun poneti sa kase. Ali, iz radnje će izaći sa nekoliko kesa u rukama.

Može li se praviti akcija sniženja kad je prodaja nekretnina u pitanju? I koliko uspešan potez trgovca (agenta, investitora, vlasnika) i prepoznat trenutak može doprineti realizovanoj kupovini?

Prodaja stanova je gotovo zamrla (izuzimamo gradnju na lokaciji bivše kasarne „Stepa Stepanović“). Država je kao investitor tog kompleksa uspela da u protekla dva meseca nađe kupce za 326 stanova. Van „Stepe Stepanovića“, kriza drma graditeljstvo, jer je u istom periodu, prema podacima Privredne komore Srbije, u Beogradu prodato svega dvadesetak gotovih stambenih jedinica. (izvor: Politika)

Neverovatno je, skoro i nemoguće, da će zbog male potražnje još biti obarana cena nekretninama kako bi se privukli novi kupci. No, ipak, koje su to male „cake“ kojima se može postići zacrtano?

Prepričavano je i prenošeno kao šala da je jedna novosadska agencija oglašavala novogodišnju akciju sniženja cena stanova. Da je vrag odneo šalu bilo je jasno kad je ista informacija stigla i iz Banjaluke. Kako je tržište u podjednako lošem stanju, možemo iste poteze očekivati i ove godine.

Naselje “Belvil” je prošlog meseca imalo promotivnu akciju kojom je u cenu stana do 70 kvadrata bivalo uračunato i parking mesto, a od 90 kvadrata i garažno.

Avansno plaćanje će skoro sigurno spustiti cenu nekoliko procenata.

Koje su to stvari koje dobar prodavac može iz nedostatka da pretvori u neophodnost?

Najčešće, ako je kupac mlađa osoba, bogat noćni život koji se manifestuje blizinom kafića, klubova i diskoteka biće istican u prvi plan dok će agent sredovečnom ili nesto starijem kupcu sa neskrivenim oduševljenjem kuckati po zidovima naglašavajući debljinu a samim tim i kvalitetnu zvučnu izolaciju.

.
Udaljenost od železničkih i tramvajskih šina, pozicija u zgradi (osunčanost), spratnost, blizina reka kao opasnost u slučaju izlivanja, samo su neki od razloga koji određuju kupovinu, a na koje budući vlasnici imaju potuno pravo jer je kupovina stana nešto što se obavlja uglavnom samo jednom u životu. Ali postoje, takođe subjektivni i, moglo bi se reći, nerazumniji razlozi koji će određivati cenu kvadrata.

Ma koliko voleli da mislimo drugačije, rasna netrepeljivost je duboko ukorenjena u srpskom mentalitetu, tako da je romsko okruženje i danas nepoželjan faktor, tj. upravo onaj koji će učiniti da „dobar“ stan ostane neprodat i da mu vremenom investitor znatno spusti cenu.

Među najbanalnijim razlozima koji su stopirali prodaju u agencijama navode blizinu trafo stanice kao potencijalni izvor zračenja ili blizinu groblja kao obavezan eliminatorni faktor. Koliku jačinu imaju te predrasude, govori nam podatak da je cena kvadratnog metra za novogradnju u ulici Sv. Nikole 1600 evra a samo nekoliko stotina metara dalje, u Ruzveltovoj ulici-2000 evra. Ali setite se da su prvi stanovi u neposrednoj blizini Novog groblja a drugi pored tržnog centra Zira. Pošto obavljate najveću životnu kupovinu, ko vam može zameriti?

Publikovano: 18.08.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check