KVALITETNO UREĐENJE PROSTORA SA DIPLOMOM ILI BEZ NJE

Uz naučene osnovne principe dizajna i dekoracije svi mogu uspešno da urede svoj životni prostor

KVALITETNO UREĐENJE  PROSTORA SA DIPLOMOM ILI BEZ NJE

Izlasak iz recesije ili drugi talas krize, svejedno je za koji se izraz odlučite-jasno je da nam i pod ovim okolnostima ide nizbrdo. Međutim, svi želimo da slobodno vreme, upravo ono kojem ne dozvoljavamo da ga išta spolja kvari, provedemo u kreativno uređenom prostoru. Ugodan ambijent naš stan pretvara u oazu mira i spokoja, ostvarenu fantaziju dekoracije koja je uspešna onda kad objedinjava osnovne principe dizajna i svih pet čula. Tako se mesto za stanovanje pretvara u dom i ambijent koji umiruje, hrani i odmara vaše telo i dušu.

Dizajneri enterijera su profesionalci koji znaju da koordiniraju tehniku i estetiku, tehnologiju i inovativne proizvode, funkcionalnost i prefinjenost. Ako niste imali prilike da angažujete jednog takvog, sigurno ste ih viđali na delu u nekoj od rialiti formi koje su se u poslednje vreme prikazivale na domaćim televizijama: Kuća iz snova, Radim gradim, Radna akcija, Dome, slatki dome...

Pošto su šanse male da vam neko od ovih profesionalaca transformiše životni prostor, uvek postoji mogućnost da angažujete firmu za završne radove u građevinarstvu koja se bavi uređenjem enterijera i eksterijera. Obično arhitekte ili dizajneri naplaćuju svoje preporuke 4-5 evra po kvadratnom metru stana.

Uređenje manjih stambenih jedinica je nekako ličnija stvar, pa zahteva da izvođaču radova u potunosti prezentujete svoje želje i zahteve uz uključivanje njegovih sugestija. Međutim, kreacija atmosfere vašeg stana može biti i u potpunosti samo vaša. Obiđite sajtove koji se bave uređenjem prostora (www.uredjenjeenterijera.com, http://dizajnenterijera.com, www.uredjenjestana.com, www.enterijer-pavlovic.co.rs i sl.) pogledajte časopise ili neke od naših ranijih saveta, razmenite iskustva. Iako mnogo toga što vidite može biti pripisano kreativnim genijima i ljudima sa velikim budžetima, čak su i oni inspirisani osnovnim pravilima uređenja. Uz adekvatnu upotrebu boja na primer, i nekih drugih trikova, možete svome domu dati završnu obradu poput onih iz časopisa.

Ako ste malo vičniji korišćenju Interneta, možete da iz širokog spektra ponude opcija za 3D modelovanje kuća, prostora i enterijera, izaberete program koji će vam pomoći da odagnate sve eventualne nedoumice (3Dmax, Autocad, Sweet Home 3D, Roomaranger, Ikea Home Planner, Homestyler...). Fleš animacije daju potpun osećaj realnog prostora koji će doprineti vašem samostalnom delovanju prilikom dispozicije nameštaja. Povećanje i bolje iskorišćavanje prostora uz upotrebu ovih programa je lako ostvarivo.

Ako pripadate „stara škola“ tipu ljudi koji su naklonjeniji klasičnom sticanju znanja, pravo rešenje je jedan od kurseva za dekoratere i dizajnere na tzv. „otvorenim“ ili „narodnim“ univerzitetima (npr. Akademia Educativa, Narodni Univerzitet BožidarAdžija...) Ovi kursevi su vrlo česti, obično traju dva- tri meseca. Nakon realizovanog nastavnog plana i praktične obuke, polaznici polažu završne ispite koji im donose uverenja i sertifikate za obavljanje određene delatnosti.

Ono što je počelo kao uživanje u sticanju znanja za lične svrhe, vrlo lako može da postane i nova profesija. Za one malo ambicioznije, pomenućemo i odseke za dizajnere i dekoratere na Visokoj školi primenjenih umetnosti, Fakultetu za umetnost i dizajn Megatrend, Fakultetu za dizajn Univerziteta Union i mnoge druge. Septembarski upisni rok traje!

Iako kreativan, ovo svakako nije profitabilan posao. Niti je od onih o kojima se priča. Teško da ćete naći sagovornika koji ume da vam nabroji bar tri srpska dizajnera ili dekoratera iako su brojni već godinama dokazani i uspešni u svetu. S mukom ćete pronaći tekst o dostignućima mladih srpskih dizajnera na milanskom Sajmu, ali zato onaj o Lejdi Gagi kojoj je ponuđeno da uredi ceo jedan sprat i izlog robne kuće na Medison aveniji, preneće svi srpski mediji.

Ako Vas zanima vise o ovome posetite sekciju posvecenu ovoj temi: adaptacija stana beograd

Publikovano: 5.07.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check