HAMLETOVSKO PITANJE: DRVENA, ALU ILI PVC STOLARIJA

Ako menjate postojeću ili ugrađujete novu stolariju, ne bi trebalo idealizovati nijedno rešenje, nego racionalno sagledati mane svih ponuđenih profila i videti koje možete prihvatiti (a mane svakako postoje). Cilj bi trebalo da vam bude kupljena stolarija kod koje se mogu progutati nedostaci s obzirom na uloženi novac.

HAMLETOVSKO PITANJE: DRVENA, ALU ILI PVC STOLARIJA

Drvo jeste fenomenalan materijal za stolariju, oduvek je i bio. Nekad je vođeno računa i o godišnjem dobu i vremenu kad se drvo eksploatiše (seče), koliko dugo se suši i kada počinje obrada. Industrijska proizvodnja u kojoj zarada dobija primat u odnosu na kvalitet, menja pravila poslovanja. Dakako, na gore. Kada se kombinuju dve težnje: da bude prirodno i da cene stolarije budu što niže, dobija se loša stolarija koja se već posle nekoliko godina iskrivi. Upotrebom profila izrađenog od lamelnog drveta umanjeno je izvijanje stolarije primenom falceva sa zaptivnim gumama. Cena tako kvalitetne obrade je izuzetno visoka.

Usled promena vlažnosti vazduha drvo bubri ili se rasušuje, pa samim tim dolazi do popuštanja spojeva na uglovima, labavljenje na okovima ili otežanog rukovanja krilima prozora ili vrata. Vremenom se javlja izvijanje stolarije što prouzrokuje loše zaptivanje. Drvena stolarija se uspešno zaštićuje hemijskim preparatima za impregnaciju i zaštitu ali ista nije trajna pa je postupak potrebno periodično ponavljati. Završno farbanje stolarije takođe nije trajno već je potrebno osvežiti je ili u celosti obnoviti svake dve godine, što izaziva dodatne troškove za održavanje.

Mane drvene stolarije:

-nije tako izdržljiva
-napad drvnih štetočina, crvotočina i drugih insekata
-zahtevna je za održavanje (lakiranje svake druge godine)
-ima ograničen vek trajanja
-deformiše se, bubri i vitoperi (osetljivost na vlagu)
-neophodno je redovno menjati sunđeraste i kant trake
-kvalitetna drvena stolarija je skuplja od PVC i ALU

Aluminijum je u stolariji prozvan materijalom budućnosti i sve više se koristi zbog svoje dugotrajnosti. Teško mu je pronaći nedostatke.

Mane ALU stolarije:

-veće cena u odnosu na PVC i drvenu stolariju
-brže propada u morskim sredinama, zbog soli u vazduhu
-toplotna izolacija je nešto manja u poređenju sa PVC-om

PVC je načešće korišćeni plastični materijal nakon polietilena. Teško je na prvi pogled prepoznati loš PVC.

Mane PVC stolarije:

-nije tako dugotrajna kao ALU stolarija
-dimenzije PVC stolarije su ograničene, za veće okvire je bolja aluminijumska stolarija
-izbor druge boje utiče na povećanje cene čak i do 50 odsto
-lako puca, krta je pa se zbog loših mehaničkih svojstva mora ojačavati čeličnim profilima
-pojačanje čeličnim profilima smanjuje toplotna svojstva
-zbog različitog temperaturnog diletiranja čelika i PVC elemenata, nije stabilna
-osetljiva je na sunce (menja boju)
- brzo se topi već na niskim temperaturama

Inače, stručnjaci kažu da je u požaru drvena stolarija izdržljivija od aluminijumske. Najveća mana koju ima PVC stolarija je što se strašno sporo razgrađuje u prirodi i tako je trajno zagađuje. Veća krila nemaju čvrstoću (probajte mali test-ako uhvatite krilo za donji ćošak i cimate ga levo-desno, gornji deo radi otprilike 3 cm).

Skuplji PVC profili su značajno kvalitetniji ali koštaju kao aluminijumski.

PVC stolarija, vrata isto kao i prozori, uglavnom mora da se podešava/ šteluje jer je potrebno malo vremena da se slegne posle ugradnje, dok sve dođe na svoje. Za održavanje je PVC vrlo jednostavan, dovoljno je da ga povremeno obrišete mokrom krpom, bez primene agresivnih i abrazivnih sredstava za čišćenje.

Ako Vas zanima ova tema, ili Vam je potreban savet, saznajte vise u sekciji: renoviranje stana beograd

Publikovano: 12.05.2016.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check

» Komentari

postovao Vesna dana 7.09.2014.
Zdravo, Zelim da stavim eloksiranu bravariju bez termo prekida u stanu, da li bi valjalo ostaviti prozor 1mx90cm u kuhinji drveni da bi stan disao makar malo kroz taj prozor ?
postovao Lazarevic zoran dana 30.11.2015.
Nije tacno da je drvena stolarija bar ne od lamelnog profil modela jer je u odnosu na PVC i Aluminijumsku koja je nula u zimskim periodima kao i PVC gde strujanje hladnoce oseti svako cim prinese dlan u zimskom periodu do falceva. Drvena niti kondenzuje niti duva kroz spojeve niti se uvija na toploti niti crvi uticu na nju niti se farba ukoliko je prozor ili vrata uradjen sa bajcom i lakom na vodenoj bazi u komori. Ja imam takvu stolariju vec 11 godina i nikada je nisam obnavljao a stoji kao da je pre mesed dana uradjena. Nisko emisiono staklo nemacki okovi nemacke diht dvostruke gumice i sve ostalo sto prati tu stolariju. Jednostavno je ne zamenljiva. Bavim se molerskim poslom i uverio sam se po stanovima i kucama da je PVC i Aluminijum totalno smece u odnosu na lamelat stolariju.
postovao InVekta dana 20.03.2017.
Odlican tekst i na fin nacin predstavljene prednosti i mane. Licno, odrzavanje prozorski okana mi je jako bitno, s toga moj izbor je PVC stolarije,mada iskreno drvena stolarija mi je mnogo lepsa i prirodnija.