POSLOVNI PROSTOR BEOGRAD

Odgovarajući poslovni prostor, bilo da je u pitanju prodaja ili iznajmljivanje, u svakom trenutku je lako pronaći u Beogradu.

POSLOVNI PROSTOR BEOGRAD

Ponuda poslovnog prostora u Beogradu svake godine raste, i mada naš glavni grad nesumnjivo slovi za centar regiona, ipak se može reći da mu i dalje nedostaju „vrhunske nekretnine“ čime bi se privukli veliki svetski i evropski investitori. Mnoge kompanije koje žele da posluju u ovom delu Evrope uzimaju poslovni prostor u Beogradu a tek kasnije u ostalim gradovima regiona. Novi klijenti koji se danas pojavljuju na našem tržištu obično kreću iz manjih poslovnih prostora. Kvalitetno i brzo pozicioniranje uz povećan obim poslovanja im omogućavaju da traže sve veće poslovne prostore.

Sledeći talas investicionog razvoja se očekuje u narednih 12-18 meseci. Neka istraživanja govore da troškovi ulaganja u nekretnine u svetu, uprkos sveprisutnoj krizi, nisu opali- 41 odsto evropskih investitora govori o povećanju troškova finansiranja, a 44 odsto da nema promene.

Vreme Beograda kao investicione destinacije za komercijalne nekretnine tek dolazi, posebno kad je u pitanju izgradnja velikih šoping molova. Sada ih je samo dva dok je, na primer, u Zagrebu otvoreno desetak takvih tržnih centara. Stabilizacija tržišta i izgradnja novih velikih tržnih centara je neminovnost koja će uz bogatiju ponudu lokala u Beogradu doneti i niže cene kako prilikom prodaje tako i kad je reč o izdavanju lokala u Beogradu. Scenario za nama govori da su se cene zakupa lokala, nakon otvaranja šoping molova, snizile. Naime, u elitnoj pešačkoj zoni - Knez Mihajlovoj ulici, zakup lokala je sa oko 150 evra po kvadratu snižen do maksimalnih 90 evra. Mnogi tržni centri će uskoro biti završeni (Plaza u Višnjičkoj ulici, šoping molovi na Autokomandi, Trošarini...) i omogućiti ulazak magnata na ovo tržište. U starom jezgru grada su najtraženiji lokali na Terazijama i Bulevaru kralja Aleksandra.

O atraktivnosti Novog Beograda, koji je postao poslovni centar Beograda, govori podatak da su i „Ušće“ i „Delta siti“ na teritoriji ove opštine a od svih podnetih zahteva za repozicioniranje kompanija čak 80 odsto se odnosi na taj deo prestonice. Po cenama i dalje ne parira centru grada- poslovni kvadrat na najmnogoljudnijoj beogradskoj opštini košta oko 2500 evra dok je u centru oko 4000 evra po kvadratu. Lokalima sa izlogom cena se uvećava za dva-tri puta.

Može se reći da interesovanje za iznajmnjivanje lokala u Beogradu kolebljivo. Vlasnici ne žele da ih izdaju ispod cene već su spremni i da ih mesecima ostave prazne. Tako smo došli u situaciju da je petina poslovnog prostora u Beogradu A klase danas slobodno. Izdavanje poslovnog prostora u Beogradu u proseku košta od 15 do 30 evra po metru kvadratnom i to je najniža granica do koje će se ići, sve ispod toga je neisplativo investitorima tj. vlasnicima. Najlakše se izdaje kancelarijski prostor u velikim poslovnim zgradama čiji su klijenti uglavnom kompanije koje se bave IT industrijom i marketingom. Rešenje praznih lokala (onih koji nisu u nivou ulice ili prvog sprata) je možda i njihovo izdavanje agencijama, advokatima i sl. za kancelarije.

Usvajanjem Zakona o finansijskom lizingu stvoreni su uslovi i za kupovinu nekretnina na lizing čime će se značajno povećati i prodaja poslovnog prostora u Beogradu u kome je najveća koncentracija finansijskih sredstava.

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check