PLACEVI BEOGRAD

Placevi u Beogradu se konstantno traže, kako za izgradnju kuća i stambenih zgrada, tako i za poslovne objekte kao što su: sportske hale, restorani, benzinske pumpe i slično.

PLACEVI BEOGRAD

Velika urbanizacija, trend preseljenja i širenja grada sa sobom nosi nedostatak građevinskih parcela (u centru grada ih odavno nema, do njih se dolazi kupovinom trošnih kuća na čijem mestu niču višespratnice) pa se kupci koji imaju „sluh za biznis“ i vremena da čekaju, odlučuju za ulaganje u zemljište na danas neatraktivnim lokacijama verujući da će im mala svota para za nekoliko godina doneti dobru zaradu. Kad su u pitanju placevi u Beogradu, posebno se traže i placevi uz autoput Beograd-Šid ili na mestima gde je u planu izgradnja saobraćajnica koje će kasnije privesti nameni ili preprodati mnogo skuplje. Postaju atraktivni i hektari u blizini novog mosta Borča-Zemun (na zemunskoj strani parcele su odavno razgrabljene).

Inače, investiranje u placeve je uobičajena pojava u razvijenim zemljama, pa ne iznenađuje što je to sve češće slučaj i kod nas tako da raste potražnja za placevima na periferiji koji su zapušteni, često zarasli u korov i bez struje, udaljeni od glavne saobraćajnice. Ali, vrednost ove nekretnine će sigurno s godinama rasti.

Uprkos rastu cena placeva još uvek se više isplati graditi kuću nego kupiti stan. Česta je i situacija da vlasnici prodaju stanove i tim novcem kupe placeve u Beogradu gde grade kuće znatno veće kvadrature. Sada je najisplativije graditi kuće jer se usled pada graditeljske aktivnosti nagomilao građevinski materijal i može se nabaviti jeftinije. Kupci koji traže plac za gradnju porodične kuće obraćaju pažnju da li je blizu puta, škole, vrtića ili bolnice kao i da li postoji infrastrukturna mreža.

Modernizacija donesi i nove trendove kao što su preseljenja na periferiju gde je život mnogo mirniji i udobniji, tako da građevinsko zemljište na obodu Beograda postaje sve atraktivnije. Isto je i sa zemljištem duž ibarske magistrale.

U naseljima gde se stihijski gradilo cene parcela su niže za dvadesetak odsto. Razlozi su nepokrivenost regulacionim planovima, infrastrukturna neopremljenost...Najmanje interesovanje vlada za placeve u beogradskim industrijskim zonama, tako da se oni sada mogu pazariti po dvostruko nižim cenama.

Može se reći i da je manja tražnja posledica promene zona praćeno skokom naknade za uređenje građevinskog zemljišta. Podsećamo da je Beograd umesto dosadašnjih šest podeljen na deset zona.

Splavovi su prva asocijacija mlađoj populaciji stranaca na pomen Beograda. Gradu koji leži na dve reke ove nekretnine su zaštitni znak. Međutim, splavovi u Beogradu nisu samo ugostiteljski objekti već i mesta za odmor ili, sve češće, životni prostor. Ponuda splavova je bogata, od onih velikih splavova platformi pa sve do onih malih, najintimnijih predviđenih za gušt zaljubljenika u reke. Projekat spuštanja Beograda na reke kojim se predviđa da obale Save i Dunava postanu elitne zone prestonice će i direktno i indirektno uticati na sve aspekte života uz i na ovim rekama pa će i cena i ponuda splavova biti još bogatija.

Publikovano: 10.01.2012.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check