GARSONJERE BEOGRAD

Garsonjere su već godinama najtraženija i najpopularnija vrsta nekretnina u Beogradu ali, bez obzira na to, ima ih dovoljno na tržištu.

GARSONJERE BEOGRAD

Kolokvijalan naziv za garsonjere u Beogradu je „studentski stanovi“. Najtraženije su i uvek se prve razgrabe one u delovima grada u blizini nekog od fakulteta.Uopšteno gledajući ponudu, beogradske garsonjere su i najskuplje. Luksuznije, u širem centru grada, koštale su i oko 350 evra ali, su zbog sveobuhvatne krize, te cene korigovane i znatno snižene. S druge strane, najjeftinije garsonjere su najčešće adaptirani stančići tek toliko da imaju prozor i da ne prokišnjavaju. Kupatila su često van stana, u hodniku zgrade, ili u dvorištu. Najveći pad cena je zabeležen u nešto udaljenijim krajevima grada: Mirijevu, Karaburmi i naselju Braća Jerković. Inače, pre krize, velika potražnja je dozvoljavala da ovi kvadrati budu nerealno skupi.

Ako se u Beogradu garsonjera iznajmljuje svih godina studiranja, prosta računica kaže da je isplatljivija kupovina stana jer jednomesečna rata bude otprilike ista kao i mesečna stanarina. Imajući u vidu i ostale dažbine: račune za telefon, infostan, internet, električnu energiju, kablovsku televiziju, održavanje zgrade, lifta, garaže i slično- ova računica još više dobija na težini.

U zemlji gde omladina sve duže živi u roditeljskom domu, životni standard diktira da garsonjere budu prvi izbor nekretnine u samostalnom životu, bilo da je u pitanju samo iznajmljivanje ili pak kupovina. Čak i mladi bračni parovi često ne mogu sebi da priušte stan veće kvadrature nego obavezno „za prvu priliku“ počnu od garsonjere ali, srpsko iskustvo govori, sve duže i duže ostaju na tom privremenom rešenju. Uz malo truda i dobre volje, čak i svaka garsonjera se može srediti tako da bude prijatna i ušuškana kao „kutija šibica“.

Konstantna potražnja za manjim nekretninama je uticala i na investitore koji se lakše odlučuju za ulaganje novca u garsonjere u Beogradu, nego u dvosobne, trosobne stanove. Zato se često na lokacijama gde je to dozvoljeno, grade kuće za višeporodično stanovanje-u manjoj zgradi se prave najčešće četiri stambene jedinice, ponekad se veće stambene jedinice dele u manje jer je praksa pokazala da prodaja garsonjera u Beogradu ide mnogo lakše. Vizuelno zgrada izgleda kao porodična spratna kuća sa potkrovljem a ima više stanova i vlasnika. Zbog više zajedničkih elemenata stanovanja (brojilo za električnu energiju, gas...) komfor nije kao kada je jedan vlasnik u stanu, međutim, zato prodajna cena i jeste niža.

Kad je izdavanje garsonjera u Beogradu u pitanju, vlasnici su primorani da se snalaze na različite načine kako ne bi ostali bez sigurnog prihoda. Jedna od metoda je da, umesto da stanove izdaju na duži period, dobijaju stanare na dan-dva. Cenama od 20 do 50 evra (koje su jeftinije od bilo kog dnevnog hotelskog smeštaja) privlače određene rentijere ali, ovakav priliv novca nikad nije siguran. Dešava se i da se garsonjere izdaju preuređene kao poslovni prostor. Pri ovakvim zakupninama, posebno ako je u pitanju pravno lice-cene su značajno veće.

Za više informacija posetite sekciju stanovi Beograd.

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check