NEKRETNINE BEOGRAD STANOVI

Nekretnine Beograd stanovi - sintagma koja će vam misli odvesti na „socijalne stanove“ u naseljima „Stepa Stepanović“ i „Dr Ivan Ribar“ jer se o njima konstantno priča u poslednje vreme. Najviše zbog toga što tamo prodaja „ide“ a što se ne može reći za druge delove Beograda.

NEKRETNINE BEOGRAD STANOVI

Šta se dobilo beneficiranim stanovima?

Manji investitori će vam reći-katastrofa. Državni predstavnici-veliki korak ka oporavku građevinske industrije.

Da li je i ovde, kao i mnogo puta do sada, istina između ili „tamo negde“?

Na izgradnji stanova na mestu bivše voždovačke kasarne planirano je da, u raznim fazama, bude angažovno oko 30 hiljada radnika što predstavlja značajnu pomoć malim građevinskim firmama. Ali, šta se dešava sa stanovima koji su građeni bez pomoći države tačnije sa investitorima koji su u njih ulagali svoj novac a danas ti stanovi zvrje prazni i bez kupaca?

Državno subvencionisani stanovi su svakako oborili cenu nekretninama u Beogradu (stanovima). Doduše, i tu ima kontraverznih razmišljanja-koliko je cena od 1290 evra po kvadratu za stan na Voždovcu-povoljna cena. Koliko bi takav kvadrat koštao u centru grada i da li bi uspeo da zadrži epitet socijalnog stana?

I odlično je sve to počelo, broj zainteresovanih kupaca bio mnogo veći od broja ponuđenih stanova, međutim, od kako je u junu Narodna Banka Srbije uvela meru obaveznog učešća od 20 odsto pri kupovini stana na kredit, mnogi su se zamislili i od kupovine odustali tako da će kraj radova na ovom objektu dočekati i oko 300 stambenih jedinica koje još uvek čekaju vlasnika.

Podaci Nacionalne korporacije za stambene kredite pokazuju da je od juna do septembra, u periodu kada je počela da se primenjuje ova odredba NBS, značajno opao broj stambenih kredita za koje ne postoji subvencija. Mnogo je veći pad tih kredita nego subvencionisanih, što ukazuje da su otežani uslovi kupovine stana kada ne postoji pomoć države (izvor: Press)

Ministar Dulić će još jednom predložiti premijeru da proveri opravdanost ovakvih mera dok u NBS-u ne odustaju, braneći svoj potez argumentom da je tako očuvana stabilnost domaćeg monetarnog sistema. „ Sasvim je normalno u recesiji i smanjenoj ekonomskoj aktivnosti, kada imate rast nezaposlenosti, da se ljudi ne opredeljuju tako lako da kupuju tako važne i skupe stvari kao što su nekretnine. To nije iznenađujući trend za periode krize, tako da je i stagnacija u ovoj oblasti očekivana. Ipak, rešenja koja bi trebalo tražiti za tu oblast nisu u domenu regulative NBS, koja svojim odlukama ne može podstaći građane da kupuju ovu ili onu robu, već treba da vodi računa o finansijskoj stabilnosti sistema“ - naglasio je još onomad guverner Šoškić. (izvor: B92)

Ma koliko grubo zvučalo, ko nema da skupi 20 odsto za učešće, možda i ne bi trebalo da ulazi u kupovinu stana. Dugoročno gladano, ovo nametanje uslova ima za cilj da spreči ljude da uđu u nerealnu kupovinu koju će u narednom periodu teško izdržati.

To nas vraća na pitanje-da li je kupovina nekretnine ili stana u Beogradu u ovom trenutku nestabilnosti i nesigurnosti, kako pojedinačnih radnih mesta tako i celokupne ekonomije, neodgovoran potez ili pak korišćenje povoljne prilike kada su cene nekretninama zbog velike ponude značajno snižene (a sve su prilike da jeftinije od ovoga nikada neće biti). Hrabar poslovni potez? Who dares-wins!

Veliki je broj neprodatih nekretnina /stanova u Beogradu, ali investitori će ostati pri sadašnjim cenama vođeni logikom da je i zarobljneni kapital bolji od poslovanja sa gubitkom. A kriza ne može večno da traje.

Publikovano: 25.05.2016.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check