NEKRETNINE BEOGRAD PRODAJA

Prodaja nekretnina u Beogradu ide bolje nego u drugim gradovima. Iako prodaje ima, pogotovo prodaje stanova ima i velikog prostora za poboljšanje.

NEKRETNINE BEOGRAD PRODAJA

Loše je vreme, kako za nekretnine tako i za građevinarstvo, kako za stanove tako i za stanogradnju. Nekretnine Beograd prodaja jednako je stanovi, za većinu ljudi, kao što je građevinarstvo jednako stanogradnja a ono je mnogo više od toga-izgradnja infrastrukture (puteva, mostova, pruga, tunela), vrtića, bolnica i svih drugih objekata koji nisu stanovi.

Poslednjih dana sve su glasnija i učestalija obraćanja nadležnih iz Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja koji pokušavaju da pronađu odgovarajući modalitet kako bi se poporavila situacija u ovom sektoru. Ministar Dulić apeluje da se preinači odluka o povećanju obaveznog učešća sa 10 na 20 odsto prilikom kupovine stana na kredit. Takođe, traži od Vlade da i sledeće godine pruži pomoć građevinskoj industriji u iznosu od 18 milijardi dinara kao što je to učinjeno u godini za nama donošenjem Zakona o podsticanju građevinske industrije. Zahtev za produženje važenja ovog zakona su Vladi uputili i predstavnici sindikata radnika građevinarstva i Industrije građevinskih materijala.

Sekretar Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić kaže da bi, u situciji kad je platežna moć stanovništva vrlo loša, trebalo preispitati cene nekretnina.

"Niža cena se jedino može postići smanjivanjem dela koji uzima država, jer to značajno podiže cenu kvadrata. Izvođači za stambeni kvadrat naplaćuju 350 do 400 evra, u šta ne ulaze razne takse, naknada za zemljište i komunalije", istakao je Rodić.

Smanjivanjem stambenih kredita za samo 200 evra bi se veliki broj porodica odlučio za kupovinu stana. Gledajući statistiku, u trećem kvartalu ove godine je odobreno 15, 6 odsto manje stambenih kredita u odnosu na isti period prošle godine. Na teritoriji cele Srbije je obavljeno poražavajućih 2000 kupoprodaja od kojih najveći deo odlazi na na prodaju nekretnina u Beogradu.

Jedna od mera koju predlaže sekretar Rodić je najskorije ukidanje naplate PDV-a za građevinski repromaterijal ili da ga država vrati sa sadašnjih osamnaest na četiri odsto, što bi automatski smanjilo cenu kvadrata. Ili, bar da se građevinskim preduzećima omogući plaćanje PDV-a po naplati izvedenih radova a ne po fakturisanju.

Tržište nekretnina u Beogradu, prodaja konkretno, u značajnoj meri zavisi i od brzine izdavanja građevinskih dozvola jer je opštepoznato da se najveći broj nekretnina proda u novogradnji.

Do kraja godine se očekuje da Beograd usvoji generalni plan regulacije što će ubrzati proceduru dobijanja dozvole čime će se Beograd pomeriti sa poslednjeg mesta na listi Svetske banke. U poređenju sa drugim gradovima jugoistočne Evrope, Beograd je svrstan na 22. mesto, Kruševac na 21. a Zenjanin na 13. mesto.

Problem su činili ne samo Zakon o planiranju i izgradnji već loša infrastruktura za primenu tog zakona, odnosno nesređen katastar nepokretnosti i nepostojanje adekvatnih urbanističkih planova.

Beograd je imao više problema sa izdavanjem građevinskih dozvola u poređenju sa gradovima u unutrašnjosti zbog većeg broja zahteva i obimnije izgradnje nego u drugim mestima, kao i velikog broja zaostalih slučajeva.

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check