NEKRETNINE BEOGRAD PRODAJA STANOVA

Ne pitamo se kakvo je tržište nekretnina u Srbiji. Hteli to da priznamo ili ne, jasno nam je da je referentni pokazatelj za nekretnine-Beograd, prodaja stanova u glavnom gradu govori o situaciji u čitavoj zemlji.

NEKRETNINE BEOGRAD PRODAJA STANOVA

Na sve načine se pokušava usmeriti vetar u leđa građevinskoj industriji (čitaj: pospešiti prodaja pa samim tim i izgradnja stanova). Ministarstvo je osmislilo paket novih mera koje imaju za cilj da ohrabre građane kako bi se lakše odlučivali na dugoročne investicije poput kupovine stana.

Smanjenje učešća za stambene kredite je deo ovog paketa a do kraja godine će biti izmenjena Uredba o subvencionisanju stambenih kredita, kojom će se povećati broj onih kojima će ti krediti biti dostupni tako što će se ukinuti starosno ograničenje do 45 godina za podnosioce zahteva za kredite.

Proširenja liste osoba koje mogu da koriste subvencionisane kredite planirano je i tako što će se oni učiniti dostupnim za „platežnije građane“ jer će maksimalni iznos ukupne zarade po domaćinstvu umesto 120.000 biti 150.000 dinara.

Traži se optimalan model za finansiranje novih građevinskih projekata, i nastavak projekta subvencionisane stanogradnje koji se do sada realizovao samo u Beogradu. Pominju se i poreske olakšice za ovaj sektor kao i garancije domaćim građevinskim firmama za nastupe u inostranstvu koje bi im obezbeđivala neka od državnih banaka ili srpska razvojna banka čije osnivanje je najavljeno za sledeću godinu.

Koliko je intervencija neophodna, govori podatak da je u ovom trenutku samo u Beogradu izdato dozvola za gradnju gotovo 1,5 miliona kvadratnih metara ali ta gradilišta ne rade, jer ne postoji tražnja, jer prodaja stoji.

U agencijama kažu da je prodaja stanova i nekretnina u Beogradu ove godine drastično opala- čak do 50 odsto, što se najbolje vidi po tome da prilikom overe u sudu nema čekanja, a još lane se u redu ispred šaltera stajalo i po dva sata.

Potrebno je preispitati koja će cena biti stanovima koje subvencioniše država u naselju „Dr Ivan Ribar“ kako se ne bi došlo u situaciju da čak i oni ostanu neprodati.

Pored potencijalnih mera Vlade, budući kupci stanova mnogo očekuju i od sve izvesnije kupovine nekretnina na lizing. To je prilično čest način pribavljanja nepokretnosti u EU. Osnovne prednosti finasijskog lizinga u odnosu na kredit su manji rizik i kupovina stana bez hipoteke. Ako kupac stana ne može da otplaćuje rate on ostaje samo bez te nepokretnosti, dok se kod kredita gubi i nepokretnost na koju je stavljena hipoteka kao obezbeđenje pozajmice.

Mogućnost kupovine stana na lizing oživeće tržište, sniziće kamate na bankarske kredite, kao i cenu kvadrata za najmanje 10 odsto. Prednost lizinga je to što ga mogu koristiti i oni koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje bankarskih kredita jer imaju status dugoročnog zakupca stana, a takvih je u Beogradu najviše.

Ukoliko se redovno otplaćuje zakup, kroz određeni broj godina stanari postaju vlasnici, a ukoliko više nisu u mogućnosti da plaćaju, oni izlaze iz tog ugovora. Ali, prednost je i to što kod ove vrste ponude postoji mogućnost zamene predmeta lizinga, pa klijent posle izvesnog vremena može da pređe u veći ili manji stan, uplaćena zakupnina do tog perioda mu se uračunava, a takva transakcija nije opterećena poreskim obavezama koje čine važnu stavku pri svakoj prodaji stanova i nekretnina u Beogradu.

Već smo pomenuli „platežne građane“ –njima nikakve Vladine mere nisu potrebne. Oni za svoj novac traže najviše što mogu da dobiju a investitori im to i obezbeđuju. Otuda i luksuzni stambeni kompleksi na primer na Dedinju (projekti Panorama i Kapoto bild), na Novom Beogradu (Maksima centar), na Zvezdari (Oaza). Rekordnih 4500 evra po kvadratu je plaćeno za dva stana u Moravskoj ulici na Zvezdari. Napominjemo da su u tu cenu uračunati i bazen, protivpožarni i protivprovalni sistem, najsavremenija tehnička oprema u stanu, bazen, portir, parking, recepcija... Kad se ima, onda se i ume.

Cene „uobičajenih“ stanova se kreću između 1500 i 2000 evra u užoj beogradskoj zoni a u obodnim delovima grada kvadrat košta manje od 1000 evra.

Izvor: Blic, B92, Glas Srbije, 24 sata

Kompletnu ponudu de lux, ili pak nešto skromnijih ili možda starijih stanova, kao i onih u novogradnji možete pronaći u sekciji Beograd stanovi prodaja oglasi.

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check