MONTAŽNE KUĆE BEOGRAD

Skućiti se danas u Beogradu, u svetlu surovih ekonomskih okolnosti, svakako bi bilo lakše kad bismo se okrenuli nekonvencionalnijem sistemu gradnje kao što su montažne kuće.

MONTAŽNE KUĆE BEOGRAD

Razlog masovne popularnosti koju zavređuju montažne kuće svuda u svetu (posebno u SAD-u, Kanadi, skandinavskim zemljama, Nemačkoj i Holandiji) je očigledan: cena izgradnje i održavanja ovih objekata je znatno niža od cene klasičnih-zidanih kuća. Uz to, kada se kuća završi i uradi fasada (od bavalita, drveta ili od fasadne opeke), nema vizuelnih razlika u odnosu na kuću građenu blokovima ili ciglom.

Ako uspemo da pobegnemo od shvatanja da je kuća samo ona koja je zidana (i to najmanje godinu dana, a vrlo često grandiozno započeta pa generacijama zvršavana) i otvorimo um za realno sagledavanje šta nam se više isplati, priznaćemo da su montažni objekti jeftiniji a nude podjednaki ili čak veći konfor nego objekti zidani opekarskim materijalima.

Elementi (veliki paneli) se finaliziraju u fabrici, a na licu mesta se obavlja njihovo spajanje. To su monolitni paneli koji već imaju ugrađene prozore i vrata. Brzina postavljanja montažne kuće na terenu prvenstveno zavisi od njene kvadrature i od posebnih želja kupca. U slučaju da je posao ugovoren po principu “ključ u ruke” kuća se predaje kupcu potpuno opremljena, sa svim grubim instalacijama za dva meseca, pri čemu sama montaža traje najduže nedelju dana. Nema gubljenja vremena za sušenje materijala kao što je to slučaj kod masivne gradnje, kuća je useljiva odmah po montaži i završetku enterijerskih radova.

Montažne kuće su dostupne kao tipski projekti (s već gotovom projektnom dokumentacijom i detaljnim proračunom troškova) ili kao potpuno individualni projekti koji odgovaraju svim željama klijenata. Kao takve, one su idealne za ljude koji nemaju želja a ni vremena da se bave procesom gradnje a takva je većina ljudi koji žive i rade u Beogradu. Sve dodatne poslove u vezi da gradnjom (izrada potrebne dolumentacije, izbor i koordinacija radnicima) prepuštaju se timu od koga ste kuću kupili. Potpuno se izbegava neizvesnost oko trajanja radova i njihove konačne cene.

Na tržištu Beograda, montažne kuće su dostupne kao klasične kuće drvene konstrukcije, zidane montažne kuće i kuće od masivnih trupaca (viđamo ih uglavnom u okolini grada, kao vikendice).

Valja napomenuti da se kuća građena montažnom tehnologijom vrlo jednostavno može naknadno dograditi, raspored prostorija se može brzo promeniti, unutrašnji zidovi se mogu pomerati po želji.

Od ukupne stambene gradnje kod nas, samo oko 5 odsto se odnosi na montažnu. Iako je i dalje nizak, procenat u poslednjih nekoliko godina raste, posebno među mlađom populacijom koja je ekološki svesna i dobro informisana o savremenim tendencijama. Značajna energetska ušteda je često onaj faktor koji učini da tas prevagne na stranu ovakvih kuća.

Stavimo na stranu predrasude i afinitete i kupovinu kuće u gradu gledajmo samo kao interesni odnos.

U Beogradu, pored mnoštva individualnih, postoji i više javnih objekata kao što su Dom zdravlja na Senjaku ili Obdanište na Zemunskom keju što samo govori u prilog kvaliteta ovih kuća.

Publikovano: 14.08.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check