STANOVI POTRAŽNJA BEOGRAD

Koliko je mala potražnja za stanovima u Beogradu govori i slučaj stana na Bulevaru kralja Aleksandra koji je tri puta oglašavan i na kraju izdat jednom poslaniku Narodne skupštine. Reč je o stanu od 89 kvadrata koji je u sudskom procesu oduzet bivšem direktoru EDB-a Branislavu Uskokoviću a iznajmljuje se za 150 evra mesečno.

STANOVI  POTRAŽNJA BEOGRAD

Kako je moguće za stan na popularnoj lokaciji dati tako malo novca, da li i obični građani mogu da iznajmljuju stanove od Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom i gde se takvi stanovi oglašavaju?

Na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom do sada je privremeno ili trajno oduzeto 95 stanova, 34 kuće, četiri apartmana, 18 poslovnih objekata, 20 garažnih mesta.. .Oduzetih nekretnina ima svugde po Srbiji: u Loznici, Šapcu, Nišu, Pirotu, Novom Sadu a najviše ih je u Beogradu.

Država na ime rente najviše zarađuje na stanu koji se nalazi na Bulevaru Arsenija Čarnojevića na Novom Beogradu. On je pripadao Darku Šariću, a od skoro se ovih 180 kvadratnih metara izdaje za 1.000 evra. Stan je izdat nenamešten, pokretne stvari zatečene u njemu prodate su na aukciji ili se nalaze u depou Direkcije. Ostavljena je jedino najsavremenija ugradna kuhinja i rasveta.

Drugi najskuplji od oduzetih stanova je jedan na Paliluli koji se izdaje za 600 evra mesečno a zatim jedan na Novom Beogradu od 94 kvadarta za 500 evra. Najjeftiniji stan izdaje se za 50 evra, ima 20 kvadrata i nalazi se u beogradskoj opštini Čukarica. Dakle, cene su značajno niže od onih koje vladaju na tržištu. Na niže cene utiče činjenica da se izdaju u zakup na maksimalno šest meseci, jer postoji mogućnost da sud u međuvremenu donese presudu. Potencijalna mogućnost selidbe i poreklo stana umanjuju spremnost zakupaca da plate veću sumu novca.

Potražnja za stanovima u Beogradu koji su oduzeti jer su stečeni kriminalnim radnjama trebalo bi da izgleda kao i svaka obična potražnja za stanom. Oglasi za njih izgledaju kao i svi drugi u „Halo oglasima“. Međutim, kada zainteresovani čuju da su u pitanju nekretnine privremeno oduzete od lica protiv kojih se vodi krivični postupak, obično odustaju čak i od ideje da pogledaju stan.

Koliki su gubitak prazni stanovi govori podatak da jedan od najskupljih neiznajmljenih stanova za deset meseci odnese 100.000 dinara na ime komunalnih računa i infostana koje plaća Direkcija. Zato je njen interes da ih rentira, makar i po ceni nižoj od tržišne.
Trenutno se ubira oko 22.000 evra mesečno. Sav novac od rente oduzete imovine ide u humanitarne svrhe. Najpoznatija je akcija kupovina inkubatora a poslednja u nizu je donacija ženskom manastiru Devič na Kosovu za izgradnju zaštitnog zida oko manastira.

Najveći broj objekata je dat u zakup pre svega državnim organima, dok su neki dati na korišćenje društvenim i zdravstvenim ustanovama - od obdaništa do centra za lečenje narkomana.

Trenutno su za izdavanje oglašena tri stana u dobrom stanju, spremna za useljenje. Ostali su u lošem stanju, devastirani ili im je potrebna neka vrsta popravke i ulaganja. Pravna sigurnost je garantovana onima koji iznajmljuju ovakve stanove, svi ugovori se overavaju u opštini.

Potražnja za stanovima koji su oduzeti bi trebalo da se poboljša jer se oni nude pod povoljnijim uslovima. Najviše ih je na Vračaru i Novom Beogradu ali, oduzetih nekretnina ima i u strogom centru u opštini Stari grad. U proseku imaju po 70 kvadrata.

Izvor: Blic, Press, V.Novosti

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check