POSLOVNI PROSTOR BEOGRAD IZDAVANJE

Sa uveravanjem nadležnih da je godina pred nama godina stabilizacije na tržištu nekretnina i najvljenom izgradnjom ogromnog šoping mola na Autokomandi očekuju se bolji dani i za izdavanje poslovnog prostora u Beogradu.

POSLOVNI PROSTOR BEOGRAD IZDAVANJE

Relativno skoro Srbija je upoznala formate super, hiper i mega marketa, cash& carry, outleta, uradi sam marketa (Mercur, Kika, Mr Bricolage, Uradi sam...). Međutim, jednom kad su došli kod nas, počeli su da niču kao pečurke posle kiše-kako se jedan zatvori, otvore se nova dva. Beograd ima 23 hipermarketa, dva šoping centra i više od 100 supermarketa.

Od ukupnog poslovnog prostora u Beogradu za izdavanje u kome se nalaze šoping molovi i hipermarketi, više od 73 odsto je na teritoriji najmnogoljudnije opštine Novi Beograd. To je i razumljivo, jer se ovde nalaze dva tržna centra - "Delta siti" površine 85.000 kvadratnih metara i "Ušće" sa 130.000 kvadratnih metara. Ova dva objekta zauzimaju skoro dve trećine poslovnog prostora namenjenog za trgovinske centre na ovoj opštini. I jedan i drugi su izgrađeni domaćim kapitalom. Prema podacima Privredne komore Beograda, najviše kapitala u otvaranje velikih trgovinskih lanaca uložili su Slovenci, Hrvati, Grci, Belgijanci i Francuzi.

Poslovni i tržni centri zauzimaju sve neiskorišćene i frekventne lokacije u gradu. Novi Beograd ima odličnu infrastrukturu i rešene imovinsko-pravne odnose tako da je već neko duže vreme najtraženija lokacija za izgradnju mega poslovnih zdanja. Zemljište u ovoj opštini je uknjiženo, saobraćajnice su prostrane a stambeni objekti bujaju na sve strane. Upravo su to faktori koji privlače strane i domaće investitore.

Sadašnji tržni centri su mesta sa mnogo praznih lokala. Dok niču velika šoping zdanja, većina malih tržnih centara polako izumire. Brojni lokali zvrje prazni, u iščekivanju novog zakupca. Čak i sa sniženim cenama, odličnom lokacijom i dobro plaćenom reklamom, izdavanje poslovnog prostora u beogradskim malim tržnim centrima je gotovo nemoguća misija. Konkurentni su jedino butici smešteni tik uz ulicu.

U prvoj polovini ove godine očekuje se početak gradnje nekoliko šoping centara koji su planirani još 2008.godine a koje je zaustavila svetska ekonomska kriza.

Deltin mol na Autokomandi biće vredan oko 200 miliona evra. Reč je o najmonumentalnijem objektu u ovom delu Evrope koji će imati više od 200.000 kvadratnih metara. Pored standardne ponude, imaće i deo namenjen ekskluzivnoj robi i izbirljivijim kupcima. Cene zakupa poslovnog prostora u ovom objektu će svakako pratiti ekskluzivnost prostora. Uprkos tome, priča se da je većina lokala već rezervisana.

Delta nekretnine su najavile gradnju još jednog šoping mola u Bulevaru Despota Stefana u 2013.godini. Upravo je ovde, na opštini Palilula koja je najveća gradska opština, do sada bio nesrazmerno mali broj hipermarketa. Opštine sa najmanje velikih trgovinskih objekata su Zvezdara i Stari grad.

Još jedna od najavljenih akvizicija za godinu pred nama je Siti centar, preko puta Palate federecije u Bloku 26. Projektovan je kao poslovno-stambeni objekat od 100.000 kvadrata. Ambiciozni "Siti centar" u planu je već nekoliko godina, a kakve sadržaje će imati zavisiće prvenstveno od odluke investitora.
U junu 2012. očekuje se zatvaranje i početak renoviranja hotela Kontinental u Beogradu, u koji će biti uloženo 30 miliona evra. Posle jednogodišnjeg renoviranja, taj objekat će nositi brend "Kraun plaza" i imaće pet zvezdica.

Izvor: Blic, Večernje Novosti

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check