LOKALI BEOGRAD IZDAVANJE

Trend opadanja cena izdavanja lokala u Beogradu kreće se u smeru opasnog približavanja ceni po kojima se rentiraju stanovi. Dostignut je minimum i sada je pravi trenutak za zakup lokala na dobrim lokacijama i sklapanje dugoročnih ugovora.

LOKALI BEOGRAD IZDAVANJE

Mnoga preduzeća raskidaju ugovore i sele se u manji prostor kako bi u vreme velike krize na sve načine uštedeli novac. Nekada su zakupci lokale birali po otmenosti, zvučnosti i trenutnoj popularnosti ulice ili tržno-poslovnog centra u kom su smešteni, dok je danas presudan jedino faktor visine rente.

Brojne su obaveze nametnute privatnicima i malim zanatlijama: nadoknade, takse, obaveze, kamate...Sve to u kombinaciji sa slabom zainteresovanošću za iznajmljivanje lokala dovodi do prepolovljenih kirija. Međutim, cene poreza nisu smanjene već se porez na imovinu obračunava po progresivnoj poreskoj stopi i značajno je uvećan. Svaki mesec se pojavljuje sve više praznih lokala u Beogradu za izdavanje. Pojedini vlasnici su duže vreme čekali zakupce a onda se odlučili na skoro očajničku meru: izdaju svoje lokale po ceni koštanja komunalija, bez ikakve zarade, samo da se ostane na „nuli“ i ne uđe u dugovanja.

Najviše slobodnih kvadrata ima u Novom Beogradu - u okolini Arene, Bulevaru Zorana Đinđića i Ulici omladinskih brigada. I u najužem centru grada gotovo je polovina raspoloživog poslovnog prostora prazna. Ukupna ponuda premašila je 730.000 kvadratnih metara, a neke računice kažu da je svaki četvrti kvadrat poslovnog prostora u Beogradu neizdat. Samo u poslednje dve godine u Beogradu je sagrađeno oko 215.000 kvadrata poslovnog prostora, gradilo se previše, iako je bilo jasno da kvadrata ima za tri godine unapred. Tako se došlo do današnje pozicije da se u mnogim zgradama, koje su namenski građene za iznajmljivanje, trenutno može sresti samo - paučina.

„Preko 400.000 kvadrata poslovnog prostora za izdavanje je A klase od čega je neizdata trećina“- kažu u agenciji "Kolijers internešnal". Kada je reč o manje luksuznim lokalima, koji su svrstani u B kategoriju, oni beleže manju stopu praznog prostora. Prošle godine gazde nisu uspele da iznajme 22 odsto kvadrata.

Najkvalitetniji lokali u Beogradu izdavani su do pre dve godine po ceni od 20 evra po kvadratu, a danas se ta cifra kreće od 12 do 14 evra. Manje luksuzni lokali nekada su se rentirali za 14 evra, a sada se kirija po kvadratu kreće oko deset evra. Potencijalnih klijenata za velike lokale od oko 250 kvadrata skoro da i nema. Najčešće se traži prostor od 60 do 100 kvadrata, a ne tako retko se odlučuje da se u poslovne svrhe rentiraju stanovi, jer se i pored neophodnog renoviranja i sitnih modifikacija prostora, više isplati.

Kupovina lokala je vrlo retka pojava, jedino poneka banka uspeva da proda nešto kvadrata koju su bili pod hipotekom.

Izvor: Večernje novosti

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check