LOKALI BEOGRAD

Loša ekonomska situacija koja se odražava na tržište nekretnina nije isključivi problem Srbije. Muke sa izdavanjem kvadrata imaju i zemlje sa mnogo razvijenijim ekonomijama. Mlade arhitekte u Austriji su osmislili način za korišćenje neiznajmljenih lokala koji se može preslikati i na lokale u Beogradu.

LOKALI BEOGRAD

Bečki trio arhitekata Kohlmayr, Lutter i Knapp je došao na ideju da prazan prostor u prizemljima zgrada iskoristi na nov, neobičan način. Naime, oni su lokale veličine 25 kvadratnih metara preuredili u hotelske sobe spremne da prime brojne turiste koji svraćaju u ovaj grad.

Koncept ovakvog smeštaja je nazvan Urbanauts. Funkcioniše po sledećem principu: nekoliko Urbanauta u jednoj gradskoj četvrti čine jedan decentralizovan hotel čije se usluge mogu dobiti u komšiluku. Na primer, mesto za doručak je kafeterija u komšiluku, prostor za velnes je hamam preko puta, a bar iza ćoška služi kao hotelski bar. Svaka soba ima plan sa svim lokalitetima i predlozima. Moderni turista iz sobe izlazi pravo na ulicu.

Kako bi doživljaj bio što autentičniji, u cenu je uključen najam dva bicikla za sve vreme trajanja boravka. Sve je drugačije od standardnih turističkih ruta. Prvi Urbanaut je otvoren prošlog leta a za ovu godinu je planiran na još nekoliko lokacija.

Može li ovaj model zaživeti i kod nas?

Praznih lokala u Beogradu ima napretek i to čak i u najužem centru grada. Možda su najreprezentativniji primer Robne kuće Beograd. Iako je njihova prodaja doživljavana kao jedna od najvrednijih investicija u poslednjim godinama na ovim prostorima, uloženo još nije počelo da se vraća na pravi način.

Kompanija "Verano" i grčka "Marfin grupa" su platile 360 miliona evra za objekte koji su tada bili u stečaju. U renovirani prostor su dovedeni novi brendovi. Međutim, sa početkom krize ulaganja su stala a pojedini zakupci su počeli da otkazuju. Nije ih zaustavilo ni ti što su cene zakupa snižene. Sve je manje i trgovaca i kupaca pa čitavi spratovi nekada prestižnih robnih kuća izgledaju sablasno. U Beogradu od devet robnih kuća, radi pet a ona u Knez Mihajlovoj još nije renovirana.

Ponuda je primamljiva-prodajni prostor na najboljim lokacijama u Beogradu ali i nacionalna pokrivenost. Plan jeste bio dobar ali u pogrešnom momentu se počelo sa njegovom realizacijom. Koncept RK Beograd je napravljen po ugledu na robne kuće kakve postoje širom sveta a osnova im je iznajmljivanje prostora renomiranim brendovima drugih trgovačkih firmi. Globalno smanjenje cena poslovnog prostora ih je mnogo oštetilo.

Vlasnici Robnih kuća kažu da o njihovoj prodaji ni ne razmišljaju, jer je investiranje u nekretnine dugoročni posao. Spora realizacija projekta ih ne brine previše. Nisu spremni ni da bilo kome izdaju lokale već žele da uzmu najbolje zakupce koji će ostati dugo. Zato čekaju da kriza prođe a lokali ostaju prazni. I dok se u svetu na sve načine snalaze, kod nas se skrštenih ruku čeka da osvane bolje vreme.

Krize za iznajmljivanje lokala u Beogradu nema jedino za one kvadrate kojima raspolaže Grad. Naime, tih 277.000 kvadrata bez problema nađe zakupce. Razlog su više nego povoljne cene. Iako se uvećavaju nekoliko puta od one kojom nadmetanje krene, to su i dalje veoma niske cene za područje Beograda. Veliki broj kvadrata koje iznajmljuje Grad se nalazi u centru, pa su, razumljivo, upravo to najatraktivniji beogradski lokali.

Izvor: Danas, Press

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check