NEKRETNINE NOVI BEOGRAD

U bilo kom kontekstu da se u istoj rečenici nađu nekretnine i Novi Beograd, po automatizmu se pomisli na novogradnju, modernu arhitekturu i savremene građevine. Čelnici opštine Novi Beograd ovih dana najavljuju postavljenje trga koji će odgovarati arhitekturnim rešenjima koja su korišćena sredinom 20. veka.

NEKRETNINE NOVI BEOGRAD

U delu Novog Beograda između železničke stanice Novi Beograd i TC Super Vero će uskoro nići replika starog Beograda, onakvog kakav je izgledao tridesetih godina prošlog veka. Na prostoru većem od 6000 kvadrata tokom meseca maja će biti otvoren tematski park Terazije sa kopijama objekata iz tog perioda.

Grad Beograd će obezbediti komunalne uslove za njegovo funkcionisanje, dok će za izgradnju biti zadužena opština Novi Beograd. Zgrade će imati izgled starih fasada, hodaće se kaldrmom oko fontane, biće postavljene šine sa starim tramvajem, konobari će nositi uniforme iz tog vremena...

U planu je da park bude stalna postavka i širi se u zavisnosti od interesovanja. Najpre će biti urađene replike hotela “Moskva” i “Balkan”, kao i nekoliko zgrada oko i preko puta njih, a krajnja verzija predviđa i replike Starog dvora i “Londona”. Postavka će simulirati arhitekturu i okruženje, a osmišljena je tako da posetioci ulaze u određen prostor i nađu se u ambijentu iz prošlog veka - kaže Nenad Milenković, predsednik opštine Novi Beograd. Tematski park će biti zatvoren za saobraćaj tako da će deca moći slobodno da se kreću a roditelji da u prijatnom ambijentu provode vreme.

Trg je osmišljen kao deo turističke ponude ali i kao prostor za snimanje filmova. Objekti neće biti građeni celi, nego do nivoa prvog sprata. Gradiće se od materijala za fasade, a iza će se panel gradnjom doraditi objekat. Tu će biti organizovane i filmske projekcije, izložbe, predstavljanje starih zanata i prodaja suvenira, a posetioci će moći da koriste i replike novčanica iz onog vremena.

Međutim, nije prvi put da se priča na ovu temu. Producenti filma „Montevideo, Bog te video“ su pre dve godine najavljivali da će se scenografija korišćena za potrebe snimanja preseliti na prostor pored Fakulteta dramskih umetnosti. Bila je zamišljena atrakcija identična onoj koju danas smeštaju preko puta Buvljaka. Čelnici grada su i tada govorili da će delimično finansijski podržati postavljanje tematskog parka sa scenografijom Terazija od pre 80 godina. Pominjano je i da to postane centar opštine Novi Beograd. Negde je zaglavilo i projekat do danas nije realizovan.

Zluradi jezici govore da su predstojeći izbori naprasno oživeli ideju od koje se već odustalo. Nisu retki ni oni koji se nikako ne slažu sa odabirom lokacije jer će se replika Terazija naslanjati na orunuli železnički nadvožnjak, odsečen od bilo kakve druge turističke atrakcije u sred biznis zone i monumentalnih nekretnina na Novom Beogradu. Ceo taj blok je gledan kao saobraćajni čvor u kome se na malom prostoru susreću železnica, planirani metro, tramvaj, autobuska stanica.

Otvoreni tržni centar, po dosadašnjem iskustvu, je na svojim obodima privlačio Rome koji su se bavili nekim svojim trgovinama, ostavljajući nered, krš i lom. Kako se to uklapa u atmosferu u kojoj dame šetaju sa lepezama i toaletama iz druge epohe a turisti ispijaju kafu dok im iznad glave lete vozovi?

Sklonimo skepticizam u stranu. Ako ništa drugo, ovaj projekat znači da će se grad ozbiljno uhvatiti u koštac sa problemom romskog naselja već na proleće. Zemljište ionako zarasta u korov a u današnje vreme teško da bi se našla firma na tenderu koja bi u ovom delu Novog Beograda nekretnine ozbiljno gradila. Ilustracije radi, u susednom bloku 43, MPC Properties i Immorent imaju ogromne površine zemljišta namenjenog izgradnji komercijalnih objekata pa ti placevi stoje prazni već godinama. Bilo kakav komercijalni uspeh da novobeogradske Terazije postignu, bolje je od trenutne situacije.

Izvor: 24, B92

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check