STANOVI BEOGRAD KUPOVINA

Beograd je dugoročno opredeljen da se razvija prema principima održivosti u cilju dostizanja višeg kvaliteta života njegovih građana, te stoga pruža punu podršku Savetu zelene gradnje u Srbiji. Sa nekim boljim vremenima, i to će biti jedan od parametara koji utiču na kupovinu stanova u Beogradu.

STANOVI  BEOGRAD KUPOVINA

U Republici Srbiji sertifikovanih zelenih zgrada trenutno nema. Međutim, u toku je nekoliko projekata koji su u fazi sertifikacije po LEED standardu održivosti koji propisuje Savet zelene gradnje SAD – USGBC. Ukupna površina je oko 300.000 kvadrata, među njima je i nova zgrada američke ambasade, 2 zgrade banaka i tržni centar Ušće. Time je po broju kvadrata Srbija preuzela vodeću poziciju u regionu. U sledećoj godini će čak 94 odsto svetske građevinske industrije biti angažovano u zelenoj gradnji.

Sertifikacija zelenih zgrada jeste dobrovoljan proces i njen razvoj zavisi od spremnosti industrije da ispuni više ciljeve, ali i od sluha da čuje potrebe tržišta. To znači da je za izradu domaćeg standarda zelene gradnje potreban veliki angažman svih raspoloživih domaćih resursa, znanja i iskustava. Zatim je potreban dug period javne rasprave, borba sa lobijima i spinovanjem, kao i politička volja da se različitim merama podstakne razvoj industrije zelene gradnje...Zato je sasvim opravdano da za početak primenjujemo strane standarde, pre svega da bismo se upoznali sa celim konceptom.

Celokupna pravila ponašanja će se promeniti tako da nesnosna buka, oblaci prašine i gomile otpada više neće biti slika gradilišta stanova na Novom Beogradu, npr. Stanarima okolnih zgrada život neće biti „pakao“, iz kojeg izlaska nema bar godinu dana. Za razliku od gradova u Srbiji, u svetskim metropolama se više od jedne decenije primenjuje sistem zelene gradnje. To podrazumeva vrhunsko projektovanje i izvođenje radova, minimalan uticaj na okolinu gradilišta, upotrebu prirodnih i što je moguće manje štetnih materija. Jedna od mera koje se primenjuju tim povodom jeste i pranje točkova kamiona koji na gradilište dovoze materijale ( ovo nije nepoznato u Srbiji, tu meru je sprovodio Trudbenik na svojim gradilištima). Troškovi gradnje zelenih zgrada nisu znatno viši od uobičajenih projekata (10-20 odsto), pa ni kupovina stanova u Beogradu izgrađenih po standardima zelene gradnje, osim u slučaju monopola, ne bi trebalo da Vas košta više.

I u srpskoj građevinskoj industriji sve češće se koriste pojmovi kao što su ekološka, održiva ili, najčešće, zelena gradnja. Iako ovo pokazuje da se na neki način približavamo svetskim trendovima, još uvek se ne zna tačno značenje ovih pojmova. Stanovi građeni zelenom gradnjom za 40 odsto smanjuju potrošnju vode, ugljen dioksid za 33 a električnu energiju za 50 odsto. Kvalitet vazduha kontroliše se čak i tokom same gradnje, a 70 odsto otpada sa gradilišta ne ide na deponije već na druga gradilišta ili na reciklažu. Vraćaju se neki materijali, koji se decenijama nisu koristili, poput plute i linoleuma. Ugrađuju se prirodni, reciklirani materijali da bi se smanjili troškovi transporta, i takozvani lokalni materijali iz fabrika u prečniku od 805 kilometara. U zelenim zgradama, primera radi, za toalete se koristi kišnica ili voda iz bunara.

Zelena gradnja nije nikakav novi pristup građenju, ogranak, paralelna grana građevinarstva. Zelena gradnja nije građevinska egzotika, estetika, NLO. Ona nije delo građevinskih hipija, ili ekologa koji bi želeli da grade isključivo po principima svoje nauke, kaže Mladen Bogićević. Na skali kvaliteta građenja, zelena gradnja je ona poslednja lestvica koju danas imamo.

U vremenu svetske krize uglavnom se govori samo o rekonstrukciji posvećenoj unapređenju energetske efikasnosti zgrada. Međutim, to neće biti dovoljno. Neminovna je transformacija celokupne domaće građevinske industrije ka sistemima održivosti i zelene gradnje i zelene gradnje i propagiranje kupovine stanova u Beogradu i Srbiji zidanih po ovim standardima.

Izvor: Build magazin, Večernje novosti

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check