ZAŠTO KUPITI NEKRETNINU U SRBIJI

Srpsko tržište nekretnina je u usponu a njegov rast će se još povećavati sa poboljšanjem kupovne moći lokalnog stanovništva i sve većim uplivom stranih investicija koje nosi kandidatura za članstvo u Evropskoj Uniji. Novootvorena radna mesta će dodatno aktivirati i tržište nekretnina koje se daju pod zakup.

ZAŠTO KUPITI NEKRETNINU U SRBIJI

Kao što smo najavili, sa radom je počela ruska verzija našeg portala http://srbija-nekretnine.org/ruski/. Koristimo priliku da i na ovim stranicama predstavimo ponudu koju smo pripremili za građane Rusije a koja govori o tome zbog čega je Srbija sve primamljivija destinacija za kupovinu nekretnine i koje su prednosti ovdašnjeg života.

U izveštaju Svetske banke se kaže da su troškovi za započinjanje poslovanja u regionu Jugoistočne Evrope sada gotovo upola manji. Taj izdatak se sa 23 odsto prosečnog prihoda po glavi stanovnika (koliko je bilo 2008.godine) sada smanjio na 13 odsto.

Tranzicija i ubrzani razvoj su Srbiju zahvatili nešto kasnije nego zemlje u regionu. Upravo iz tog razloga, određeni delovi tržišta nekretnina još uvek nisu ispunili potencijal koji poseduju ili njihov razvoj počinje tek sada. Baš ovde i leže najbitniji razlozi zašto kupiti nekretninu u Srbiji. Tržište nekretnina se rapidno razvijalo poslednje decenije a cene su se uvećale nekoliko puta. Srpsko tržište nekretninama je bilo vrlo aktivno poslednjih nekoliko godina i to najviše u tri najveća grada: u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Građevinski poduhvati su rezultirali sa nekoliko desetina hiljada kompletno završenih kvalitetnih zgrada.

CENE USKLAĐENE SA ŽELJAMA

U Srbiji se manje kupuju velike stambene jedinice, najbolje prolaze mali i srednji stanovi, pre nego oni elitni ili kuće sa tri ili više spavaćih soba. Najbrže se prodaju jednosobni stanovi a slobodne garsonjere skoro da se i ne mogu pronaći. Praksa pokazuje da domaći potencijalni kupci nekretnina najčešće žele stan od oko 50 kvadratnih metara koji se nalazi na drugom spratu u novogradnji. Za njega su spremni da plate do 1.500 evra za kvadratni metar, a pri kupovini najvažniji su im uredni papiri i kvalitet gradnje.

Prosečne cene nekretnina u pojedinim gradovima Srbije se kreću ovako: Beograd: 1200-1700 evra za kvadratni metar, Niš: 800, Novi Sad: 800-1000, Subotica: 600-800, Kragujevac: 800, Kruševac:800, Ćuprija: 650 evra po kvadratnom metru. Cene stanova zavise od lokacije, faze gradnje i kvaliteta završnice unutrašnjih radova.

PODJEDNAK TRETMAN STRANACA

Stranci (fizička ili strana pravna lica) lako mogu da postanu vlasnici nekretnine u Srbiji. Poštuje se princip reciprociteta: ako je građanima Srbije dozvoljeno da u nekoj zemlji poseduju nekretninu, onda i stanovnici te zemlje imaju podjednako pravo na imovinu u Srbiji.
Ipak, posedovanje kuća i stanova strancima je ograničeno ako se nalaze blizu vojnih objekata a takođe postoji i monopol države na posedovanje gradskog građevinskog zemljišta. Gradska zemlja ipak može biti izdata na najmanje 5 a najviše na 30 godina.

Zemljište u Srbiji je podeljeno u dve glavne kategorije: poljoprivredno i zemljište za gradnju.
Poljoprivredno zemljište može posedovati bilo koji subjekt a zemljište za gradnju je regulisano Aktom o planiranju i gradnji. Po njemu, zemljište za gradnju je dalje podeljeno na:
javno zemljište za gradnju koje je isključivo u vlasništvu države i „drugo“ zemljište za gradnju. Ukoliko je zemljište klasifikovano kao „urbano“ u posedu države, nije otuđivo od države. Investitori mogu da ovakvo zemljište uzmu pod dugoročni lizing sklapajući dogovor sa gradovima ili opštinama nakon javnog tendera.

U sledećem tekstu možete da pročitate kako kupiti nekretninu u Srbiji tj. kako dobiti dozvolu i na najbrži način uknjižiti svoju nekretninu.

Publikovano: 22.05.2012.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check