KAKO SE PRIVREMENO ILI TRAJNO NASTANITI U SRBIJI

Beograd i Srbija nikada nisu patili od zatvorenosti i ksenofobije. Strancima je ovo oduvek bila privlačna destinacija u kojoj su se dobro osećali i gde su imali sva prava kao i lokalno stanovništvo.

KAKO SE PRIVREMENO ILI TRAJNO NASTANITI U SRBIJI

Čim stranac uđe u Srbiju (u roku od 24 časa), dužan je da se registruje u policijskoj stanici nadležnoj za opštinu na kojoj se nalazi: kad odseda u hotelu, hotel će automatski registrovati stranca, kad iznajmljuje stan ili odseda kod nekoga, potrebno je da stanodavac ili osoba kod koje odseda zajedno odu u policijsku stanicu i da tamo započnu proces registracije (dobijanje takozvanog „Belog kartona“).

Istovremeno, u policijskoj stanici ćete dobiti najpreciznije informacije u vezi sa svim administrativnim začkoljicama koje Vas čekaju tokom privremenog ili trajnog boravka u Srbiji. Ako ste već u prilici da birate u kom gradu u Srbiji ćete se privremeno ili trajno nastaniti, neka o tome odlučuju Vaš životni stil, potrebe i onaj često neobjašnjivi faktor koji Vas čini srećnima. Srbija je bogata raznolikostima, ovde se poštuju istorija i tradicija ali i ide u korak sa modernim tehnologijama i svim vidovima društvenog razvoja.

PRIVREMENO BORAVLJENJE

Zahtev za odobrenje privremenog boravka strani državljani podnose Policijskoj upravi na mestu boravišta. Stranac je dužan da navedeni zahtev podnese pre isteka roka važnosti vize ili turističke propusnice, odnosno pre isteka roka od tri meseca od datuma ulaska u zemlju.

Izuzetno, stranac koji dolazi u Srbiju radi školovanja, specijalizacije, naučnog istraživanja, zapošljavanja ili vršenja određene profesionalne delatnosti, dužan je da u roku od tri dana od dana ulaska u zemlju podnese zahtev za odobrenje privremenog boravka.

Za dobijanje boravišne dozvole, stranac treba da preda sledeću dokumentaciju Odeljenju za strance: važeći pasoš, registraciju stana gde stranac odseda („Beli karton“), dve fotografije (dimenzija 40 mm x 30 mm), Ugovor o radu (na srpskom jeziku, gde se napominje da zaposlenje počinje nakon dobijanja boravišne dozvole), pismo obrazloženja o potrebi za zapošljavanjem stranih državljana napisano na memorandumu firme (na srpskom jeziku, gde se napominje da zaposlenje počinje nakon dobijanja boravišne dozvole u Srbiji, sa podacima koliko dugo će trajati upućenje, opis posla i da li stranac prima platu lokalno ili iz inostranstva), rešenje Agencije za privredne registre kojom se dokazuju informacije o registraciji kompanije i poslednjim promenama.

Nakon što se dobije boravišna/poslovna dozvola, stranac mora da ima radnu dozvolu. Kada prođe prvih 6 meseci, stranac ima pravo da obnovi svoju boravišnu/poslovnu dozvolu i radnu dozvolu. Proces obnove traje oko dve nedelje.

STALNO NASTANJENJE STRANACA

Stalno nastanjenje u Srbiji se može odobriti strancu kome je neko od članova uže porodice (bračni drug, dete, roditelj) državljanin Srbije ili stranac kome je odobreno stalno nastanjenje, strancu koji je u braku sa državljaninom Srbije, koji je u Srbiji uložio sredstva radi obavljanja privredne ili druge delatnosti, ili strancu koji ima srpsko poreklo. Stalno nastanjenje može se odobriti i u izuzetnim situacijama.

Uz zahtev za odobrenje stalnog nastanjenja potrebno je dostaviti: važeću putnu ispravu, dve fotografije formata 4x3cm, uverenje o zdravstvenom stanju, overen prepis ili prevod svedočanstva ili drugog dokumenta o stručnoj spremi, izvoda iz matične knjige rođenih, izvoda iz matične knjige venčanih, zatim prijavu stana (područne policijske uprave, policijske stanice i policijske ispostave) i dokaz da ima obezbeđena sredstva za izdržavanje.

DOLAZAK U SRBIJU

Rezervacija prevoza je poslednji korak koji ćete učiniti pre samog putovanja. U zavisnosti od zemlje iz koje dolazite, odaberite najodgovarajući način putovanja. U Srbiju se može doći vazdušnim putem koristeći jedan od dva aerodroma: „Nikola Tesla“ u Beogradu i „Niš Interantional“ u trećem po veličini gradu u Srbiji.

Beogradski aerodrom je najveći u zemlji i direktno je povezan sa mnogim istočnoevropskim gradovima. Aerodrom Nikola Tesla je potpuno opremljen (ima menjačnice, pošte, restorane, apoteke...), udaljen je 20 km od centra Beograda. Do grada je odavde moguće doći minibusom, autobusom ili taksijem.

U zavisnosti odakle dolazite, a zahvaljujući geografskoj poziciji Srbije i visoko razvijenoj putnoj povezanosti, prevoz se može brzo uspostaviti preko zemlje ali takođe i dosegnuti svaki deo Evrope za manje od 72 sata. Srbija ima dobro razvijenu drumsku mrežu i mrežu puteva ka svim centralnim i istočnoevropskim zemljama.

U sledećem tekstu ćemo predložiti nekoliko praktičnih saveta za lakše snalaženje u novoj zemlji i nepoznatoj sredini.

Publikovano: 6.06.2012.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check

» Komentari

postovao Mara Peric dana 13.08.2014.
Postavila bih pitanje da li stranac iz Rusije, kupovinom i posedovanjem nekretnine u Srbiji, moze ostvariti pravo nastanjenja u Srbiji?Da li je posedovanje nekretnine u Srbiji uz ostala dokumenta da je imovinski stabilnog stanja, da moze sebe izdrzavati mogucnost da dobije status boravka u Srbiji?Pitanje postavljam iz razloga , jer imam mnogo prijatelja Rusa koji bi bili raspolozeni da kupe nekretnine u Srbiji, mozda uloze u biznis otvaranjem svojih firmi ako bi im se obeszbedio status boravka , na neki razuman rok.Odnosno ako bi dobio pravo na licnu kartu za strance u Srbiji. unapred zahvaljujem.
postovao misa dana 18.03.2018.
Postavila bih pitanje da li stranac iz Rusije, kupovinom i posedovanjem nekretnine u Srbiji, moze ostvariti pravo nastanjenja u Srbiji?Da li je posedovanje nekretnine u Srbiji uz ostala dokumenta da je imovinski stabilnog stanja, da moze sebe izdrzavati mogucnost da dobije status boravka u Srbiji?Pitanje postavljam iz razloga , jer imam mnogo prijatelja Rusa koji bi bili raspolozeni da kupe nekretnine u Srbiji, mozda uloze u biznis otvaranjem svojih firmi ako bi im se obeszbedio status boravka , na neki razuman rok.Odnosno ako bi dobio pravo na licnu kartu za strance u Srbiji. unapred zahvaljujem.
postovao Miroslav Bozic dana 11.10.2018.
Veoma zanimljive i korisne informacije, hvala na ovoj objavi, iako je napisana pre 6 godina, ali se zakonski u vezi toga sigurno nije puno promenilo. Moje pitanje je sledeće: Moj otac je državljanin Srbije, majka državljanka Makedonije, ja sam državljanin Makedonije i Nemačke i bivši državljanin Srbije. Pošto ću studirati u Beogradu, imaću privremeni boravak po osnovi studija. Međutim, ono što me interesuje, a pročitao sam ga u ovoj objavi, jeste da strancu koji ima poreklo iz Srbije i čiji je član uže porodice (na primer roditelj) državljanin Srbije, se može odobriti stalno nastanjenje u Srbiji. Dali se mora pre odobravanja već posedovati privremeni boravak da se dobije pravo na stalno nastanjenje? Čini mi se da u zakonu stoji zakonski rok od najmanje 5 godina privremenog boravka u Srbiji. Ne znam dali je to isto slučaj za strance sa poreklom iz Srbije i člana uže porodice koji je državljanin Srbije. U mom slučaju je također važno napomenuti da sam ja bivši državljanin Srbije, pa možda se te činjenice uzmu u obzir kao olakšice izuzetnog slučaja. Nadam se da mi neko može konkretno odgovoriti na moja pitanja povezani sa mojim slučajem. Hvala unapred.