PRIVREMENO ILI TRAJNO NASTANJENJE U SRBIJI

Portal Srbija-Nekretnine.org nudi strancima sve vrste usluga uz koje će im život u Srbiji biti lakši, jeftiniji i, generalno, lepši za život. Naš cilj je da vaše preseljenje učinimo što jednostavnijim, da Vam pomognemo da izgradite novi život ovde i uvećamo kvalitet postojećeg.

PRIVREMENO ILI TRAJNO NASTANJENJE U SRBIJI

Pošto ste završili administrativni deo oko prijave boravka i dobijanja dozvole za trajno ili privremeno boravljenje u Srbiji, vreme je da se okrenete praktičnim stvarima u vezi sa preseljenjem.

Svaka selidba podrazumeva mnogo faktora o kojima se mora misliti, to je stresan proces koji zadaje mnogo briga. Uz malo strpljenja i planiranja, moguće je da i pre nego što stignete u Srbiju sve bude spremno. Razmislite da angažujete agenciju za selidbu koja će voditi računa o milion detalja o kojima se treba brinuti u cilju da vaša selidba prođe što jednostavnije. Posetite sekcije http://selidbe.srbija-nekretnine.org/ i http://adaptacije.srbija-nekretnine.org/
koje će Vam sigurno biti od velike pomoći.

Svakako ne smete da zaboravite imovinu u svojoj matičnoj zemlji. Hoćete li da je prodate, iznajmite ili date porodici da se brine o njoj zavisi od Vas ili od vremena koliko dugo ćete boraviti van zemlje.

Pre nego što se opustite i uživate u Srbiji, upoznajte se sa bankarskim, obrazovnim sistemom i sistemom javnog prevoza. Upoznajte se sa pozicijom zemlje i klimom, bitnim informacijama o narodu, jeziku, religiji, pogledajte cene života. Srbija ima umereno kontinetalnu klimu, zvaničan jezik je srpski a gotovo svi umeju da se sporazumevaju i na engleskom, dominantna religija je pravoslavna. Srbi vole automobile ali se može reći da su pažljivi vozači, to je način transporta koji se najviše koristi (mada, gužve u saobraćaju i nisu tako veliki problemi kao u nekim zemljama).

Cene prenoćišta u hotelu je prosečno oko 50 evra a noć u hostelu sa višekrevetnim sobama ćete platiti od 10 do 15 evra. Naravno, idealna situacija je da imate prijatelja kod koga ćete ostati neko kraće vreme ako je Vaš boravak u Srbiji privremene prirode.

Pod uslovom da nemate enormnu količinu novca od koje možete da živite do kraja života a da ne radite, ili da u Srbiju niste preselili svoj biznis, neophodno je da nešto radite dok boravite ovde. Pronalazak posla u Srbiji može da bude problem. Pored jezičke barijere, ograničenja su i nedostatak validne diplome, nepoznavanje potreba i zahteva ovdašnjeg tržišta rada i funkcionisanja sistema. Nažalost, kvalifikacije su tek na drugom mestu dok je ovde za zaposlenje još uvek najvažnija dobra preporuka.

Najbolje rešenje je otvaranje sopstvenog posla jer ćete prvenstveno tako biti najsigurniji a, s druge strane, Vlada Srbije obezbeđuje subvencije kako za otvaranje novih radnih mesta (2.000-10.000 evra) tako i za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Preseljenje u novu zemlju znači i preseljenje u novu sredinu i okolinu gde svakidašnje praktične stvari postaju malo komplikovanije. Jedna od najkomplikovanijih stvari u Srbiji je zdravstveni sistem. Za početak je najlakše da koristite usluge privatne prakse a većina stranaca nastavlja da je koristi i nakon nekog dužeg boravka u Srbiji jer verovatno nećete imati isti pristup zdravstvenom sistemu kao lokalno stanovništvo i moraćete da platite punu cenu usluga.

U sledećem tekstu ćemo se osvrnuti na carinske zakone i procedure za put i preseljenje u Srbiju.

Publikovano: 8.06.2012.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check