OSNOVNE INFORMACIJE O SRBIJI KAO ZEMLJI ZA ŽIVOT I INVESTIRANJE

Ako se dobro informišete pre započinjanja posla i planski pristupite projektu, sa profesionalnim saradnicima, Vaša investicija će se svakako isplatiti. Mnoge potrebne informacije ćete pronaći na portalu Srbija Nekretnine.

OSNOVNE INFORMACIJE O SRBIJI KAO ZEMLJI ZA ŽIVOT I INVESTIRANJE

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, Srbija poseduje veliki potencijal za razvoj gotovo svih segmenata tržišta nekretnina jer je zemlja u središtu jugoistočne Evrope: tržišta koje ima oko 44 miliona potencijalnih klijenata.

Kroz Srbiju prolazi veza Evrope i Azije-panevropski Koridor 10 i vodeni put Koridor 7. Ova infrastrukturna mreža predstavlja veliki potencijal za investicije. Ako se doda da Srbiju tek čeka put ujedinjenja sa EU, svima je jasno da će investiranje u Srbiju biti više nego isplativo, i to u dužem periodu.

Ako poredimo kapacitete Srbije u svim segmentima nekretnima sa državama u regionu (Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Bugarska), ponuda je 3 do 6 puta manja u odnosu na ostale zemlje što je dovoljan argument za buduće ulaganje u Srbiju kao zemlju za život i investiranje. Vlada Republike Srbije i lokalne samouprave u regionu su izvršile 48 reformi koje su doprinele poboljšanju uslova za osnivanje preduzeća.

GDE INVESTIRATI

Najinteresantniji gradovi za investiranje u građevini su Beograd, Niš i Novi Sad, kako zbog broja stanovnika, tako i zbog predviđanja da oko 100.000 stanova nedostaje na tržištu u narednih pet godina. Do sada se u proseku gradilo oko 7.000 stanova godišnje, pri čemu izgradnja u Beogradu čini najveći deo tog broja. Bitno je istaći da najlepše lokacije u Srbiji još uvek nisu iskorišćene, a to su lokacije na rekama. U Beogradu je urađen plan o spuštanju grada na reke. Njime se otvara preko 10 miliona kvadratnih metara prostora za izgradnju kako stambenog, tako i poslovnog prostora na obalama reka Save i Dunava.

Atraktivne zone za građevinare u Srbiji su u poslednje vreme Zlatibor (turistički centar), Kragujevac (sedište Fiata), i svakako Inđija i Sremska Mitrovica koje su proglašene za najpoželjnije i najefikasnije destinacije za investiranje u Jugoistočnoj Evropi za ovu godinu. U istom istraživanju region Vojvodine je svrstan među prva četiri u Evropi.

POSLOVNI PROSTOR

U poređenju sa zemljama u regionu, Srbija je još uvek nezasićeno tržište kad je u pitanju razvoj i izgradnja šoping molova. U Beogradu ih je za sada otvoreno dva a u Srbiji je takođe zabeležen razvoj ovog segmenta tržišta, pa je sve više investitora koji svoju pažnju usmeravaju i na ostale gradove, pre svega Novi Sad, Niš i Kragujevac, ali i manje gradove poput Inđije i Leskovca. Imajući u vidu položaj zemlje, u Srbiji je još uvek nedovoljna izgradnja logističkih centara i magacina po višim standardima.

Ako se upoređuje sa evropskim ili čak regionalnim standardima, tržište stambenog prostora u Srbiji, kao i maloprodajnih prostora (lokala i prostora u šoping molovima) je izuzetno ograničeno. Proći će dosta vremena pre nego što dođe do približavanja ponude i potražnje. Sa druge strane, kancelarijski prostori su doživeli nešto brži rast u odnosu na ostale segmente i sada očekujemo blaži pad cena u svetlu ovakvog razvoja situacije, ali i svetske ekonomske krize. U zemlji postoji nešto manje od 300 hotela od kojih je samo petina sa četiri ili pet zvezdica, mnogo je kompleksa za odmor, planinskih kuća i ostalih objekata za odmor.

OSNOVNE INFORMACIJE

Etnički sastav stanovništva Republike Srbije je vrlo različit što je rezultat turbulentne prošlosti. Većina stanovništva su Srbi a još 37 nacionalnosti i etničkih manjina takođe žive na ovoj teritoriji. Zvanični jezik je srpski sa zvaničnom upotrebom ćiriličkog i latiničnog pisma.

Većina banaka je otvorena od 8 do 19h, vikendima od 8 do 15h. Prehrambeni objekti su otvoreni od 6 do 21h, nedeljom obično rade do 15h. Pijace su otvorene svakim danom od 6 do 17h. Kreditne kartice Visa, Master, Diners i ostale se primaju u većini prodavnica, hotela i restorana. Bolnice i poliklinike rade uglavnom 24 h dnevno. Internet kafei su uobičajeni.

ZAŠTO DOLAZE STRANCI

U Srbiji živi nešto više od 23 000 stranaca. Za mnoge od njih Srbija nije samo privremeni rad, odmor ili provod, već mesto za život. Neki se za život u Srbiji opredeljuju zbog razloga ekonomske prirode, dok drugi vide Srbiju kao zemlju sloboda, u kojoj bi da provedu ostatak života. Nisu samo osećaj dobrodošlice, rodbinske veze, prirodna bogatstva ili zdrav način života razlozi zbog kojih sve više stranaca bira Srbiju za mesto boravka. Za mnoge od njih, naročito Evropljane, život u Srbiji je daleko jeftiniji od života u zemljama iz kojih potiču, naročito ako primaju deviznu penziju

Konkurentne prednosti Srbije kao prostora za investiranje su relativno niske plate zaposlenih a visok nivo tehnoloških znanja i veština zaposlenih. Ne sme se zanemariti ni kandidatura za članstvo u Evropskoj Uniji i potpisani postojeći trgovinski ugovori. Najveći brend Srbije i najreprezenatativniji proizvod na globalnom tržištu su gostoljubivi i predusretljivi ljudi.

Publikovano: 25.06.2012.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check