Poslovni prostor Beograd: izdavanje

Država bi mogla da deo svoje imovine unovči prodajom ili rekonstrukcijom pa zatim izdavanjem poslovnog prostora u Beogradu, brojnih objekata koji su danas neiskorišćeni.

Poslovni prostor Beograd: izdavanje

Otkad me neko nije pitao za bilo kakvu informaciju koja se odnosi na poslovni prostor Beograd: izdavanje ...Kad se to bude desilo, očekujem da pitanje izgovara stranac. Ne zato što je ovaj grad Meka za inostrane ulagače (pogotovo otkako nam je smanjen finansijski bonitet na BB minus), odavno smo zaboravili šta znači strano ulaganje na ovim prostorima. To će biti stranac sa lošijom logističkom podrškom na terenu pa će na sve načine prikupljati potrebne informacije. Ovdašnji poslovni ljudi nemaju problem da pronađu adekvatan prostor koji se izdaje, ponuda je i široka i kvalitetna.

Iako nam je privreda na dnu, imamo duboko usađenu tekovinu modernog potrošačkog društva-kupovinu. Zato su nam prodavnice uvek pune. Ali, tržni centri uglavnom niču potpuno novi (grade se ispočetka) a neiskorišćen poslovni prostor i dalje ostaje prazan. Nisam stručnjak, ali mi je teško da poverujem da je renoviranje manje isplativo od novogradnje.

Postoje desetine neiskorišćenih zgrada sa poslovnim prostorom u Beogradu i sve prolaze kroz najrazličitije forme i faze propadanja. Setimo se Beteksove stare robne kuće u Požeškoj ulici. Iako je godinama u vlasništvu Hypo Alphe Adria Renta, njeno renoviranje nikako da počne. Naravno, očekuje se da po završetku radova to bude još jedan reprezentativni tržni centar. Dalje, iako je bioskop „Kozara“ dugo bio van stroja, požar uzrokovan „neispravnim instalacijama“ ili sistematskim nemarom novog vlasnika je najružniji kraj koji je mogao da ga zadesi. Hoćete li se iznenaditi ako vam kažem da je planirana njegova transformacija u šoping centar?

Bio bi podugačak niz kad bismo krenuli da nabrajamo objekte u državnoj svojini koji su danas ne samo neiskorišćeni već potpuno ruinirani. Stručnjaci kažu da i nije vreme za prodaju nepokretnosti, pošto trenutno ne može da se postigne dobra cena, ali da bi država svakako morala da nađe način da prihode od izdavanja poslovnog prostora u svom vlasništvu bar duplira, odnosno da ne dozvoli da joj nekretnine koje nemaju stanare ili korisnike, propadaju.

Spisku državne imovine treba dodati, naravno, i zemljište. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, Srbija u svom vlasništvu ima 884.046 hektara poljoprivrednog, 983.111 hektara šumskog i 417.054 hektara građevinskog zemljišta. Široka je lepeza imovine, koja može da se stavi u funkciju. To nisu samo poslovni prostori, stanovi, kasarne, koje su prazne, već i velika šumska bogatstva, ekskluzivna lovišta, hidropotencijali... Sve je to pod državnom upravom, a sa veoma malim delom se posluje domaćinski.

Zgradi BIGZ-a je namenjen malo drugačiji scenario. Privatizacija ove, slobodno možemo reći, institucije, je bila potpuno kontroverzna. Njen sadašnji vlasnik je čitavu imovinu BIGZ-a (25.000 upotrebljivih metara kvadratnih) platio državi sramotnih 3.5 miliona eura (tada 310 miliona dinara), što je bar desetostruko ispod tržišne cene. Atraktivan gradski prostor je kupljen sa planom da nakon gašenja štamparije, postane skup hotel. Podsećamo da je zgrada BIGZ-a spomenik kulture, zaštićen zakonom. Ova nekada najveća državna štamparija, poslednjih desetak godina je i neformalni kulturni centar u kojem stvara veliki broj umetnika. Nažalost, zgrada rapidno propada jer sadašnji vlasnik odbija da išta ulaži u nju.

Isti vlasnik ima bogato iskustvo sa privatizacijama, u njegovom posedu je bivša fabrika čarapa „Partizanka”, sadašnji luksuzni stambeni kompleks „Oaza”.Od preduzeća "Elektrotehna" u Knez Mihajlovoj ulici napravljena je zgrada robne kuće "Planet" a na mestu nekadašnje kafane „Tri lista duvana”, sagrađen je ekskluzivni hotel. Ne zaboravimo da je i tržni centar „Ušće“ u njegovom vlasništvu.

U zemlji siromašnih razmetanje bogatstvom ne izaziva divljenje, nego zavist, pa luksuzne građevine i nisu najbolje primljene od širokih masa. Možda smo se iz tog razloga stopili sa brojnim napuštenim i ruiniranim zgradama poslovnog prostora u Beogradu koje i dalje čekaju svoj preporod.

Izvor: Večernje novosti, E-novine

Za više informacija o našoj ponudi poslovnog prostora posetite sekciju poslovni prostor Beograd.

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check