Beograd splavovi

Život i poslovanije u gradu ionako su sami po sebi teški za hendlovanje, a tek uz ove vremenske nestabilnosti i nepredvidivosti... Beg na reku na neki od splavova u Beogradu je odlično rešenje. I, da se razumemo, nije to samo beg iz nužde, već lek za napaćenu dušu i umorno telo.

Beograd splavovi

Upropasti vas ovaj tropski talas. Planeta je opasno rešila da se poigra sa vašom tolerancijom koristeći klimatske promene kao najefikasnije oružje. I to se ponavlja iz godine u godinu, sve jačim intenzitetom. Da su samo vrela leta u pitanju i ne bi bilo tako strašno, ali godišnja doba su potpuno podivljala. Ona klima koju smo znali, sa karakteristikama na koje smo se navikli, odavno ne svraća u naše krajeve.

E, sad, posmatranje vodene površine zna da bude umirujuće, ali, budimo realni, brzo dosadi. Ali, boravak na vodenoj površini je nešto sasvim drugo. A Beograd splavovi su nešto treće. Zato, pamet u glavu i ušteđevinu potrošite na kupovinu jednog takvog. Za početak krenimo od onog najosnovnijeg: splav se može kupiti već za 100.000 dinara, tome dodajte još 28.000 dinara na ime troškova godišnjeg održavanja za prosečan splav površine 30 kvadrata.

Pretpostavimo da imate u slamarici potrebnu količinu novca. Ne deli vas mnogo od uživancije na sopstvenom splavu na Savi ili Dunavu. Otidite u “Kapetaniju” da registrujete objekat (tom prilikom ćete proći i obavezan tehnički pregled) a potom u „Beogradvode“ gde ćete nabaviti rešenja za naplatu naknade za zauzimanje vodene površine. Nemojte bez novčanika da krenete u posete ovim gradskim firmama. Registracija splava u Kapetaniji košta 3.300, a tehnički pregled je 1.500 dinara. Lokalna komunalna taksa po kvadratu iznosi 450, a naknada “Beogradvodama” za korišćenje akvatorije je 300 dinara za metar kvadratni. Morate da koristite i veze, a morate i da ih platite ( 7.000 dinara godišnje). Suma i nije neki veliki problem ali komplikacije nastaju jer su svi kapaciteti na Adi Ciganliji već popunjeni.

Sve u svemu, splav od 30 kvadrata godišnje će vas koštati nešto manje od 300 evra. Možete li kvantifikovati uživanje koje vas čeka?

Ako je već neophodno da na nečemu uštedite, nek to bude sam splav. Nemojte ga kupiti gotovog već ga sami napravite. Za tu namenu će odlično poslužiti burići za naftu od 220 litara koji se mogu naći na otpadu, biće vam dovoljno tri puta tri u redu ili dva reda po dva bureta. Za vezivanje iskoristite metalnu konstrukciju, a gornji deo splava se pravi od drveta. Nisu atestirani i manje su bezbedni, a lako može da se desi da puknu kad zaledi reka. Međutim, to je najcrnji mogući scenario. Ovako napravljeni splav koštaće vas oko 1.000 evra (nadogradnje su uvek moguće pa tako ga možete i skuplje platiti). Naravno, lako se dolazi do majstora koji prave i veće splavove po nacrtima iz inostranih kataloga.

Za sada sve ovo još nije problem, jer još uvek nisu propisani uslovi za postavljanje nekomercijalnih splav kućica (da li su na burićima ili pontonima, njihov izgled, udaljenost odnosno pre svega uslovi koji se odnose na bezbednost i zaštitu životne sredine). Kad bude počeo da se uređuje deo priobalja gde je planirano da se nalaze splavovi u Beogradu, očekuje se i zvanična objava ovih uslova. Strože mere podrazumevaju zaštitu od zagađivanja tekućih voda tako da će verovatno umesto splavova za rekreaciju postavljenih na burićima, biti dozvoljeni samo oni postavljeni na pontonima.

Veći problemi će nastati kad budete morali da dovedete struju na splav ali je najveći problem dobijanje lokacije i to će vas papreno koštati. Međutim, pomisao na nervozne komšije, gužve u saobraćaju, vrućinu, stres, jednoličan ambijent nagnaće vas da sebi obezbedite mesto za beg. Pošto, ipak, ne možete tek tako da se pokupite i odete na more, kupovina jednog od splavova u Beogradu je najbolje rešenje.

Za više informacija o konkretnoj ponudi posetite sekciju splavovi u Beogradu.

Izvor: Blic

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check