Stanovi Beograd oglasi

Da se uredi oblast oglašavanja stanova u Beogradu. Zakonom, Uredbom, Propisom, nekonvencionalim dogovorom zaraćenih pardon, zainteresovanih strana...Da neke stvari postanu „uslov bez koga se ne može“ (napisah na latinskom ali pošto mi je stalo da ne izgubim i ova dva čitača koja imam već na prvom pasusu, tekst će biti bez latinskih termina).

Stanovi Beograd oglasi

Kandidujem obavezno naglašavanje debljine zidova tj. mogućnost/nemogućnost apsorpcije zvuka prilikom navođenja konvencionalnih karakteristika stana u oglasima. Svako kome je bar jednom u životu zvonila na vrata komšinica u papilotnama i bade-mantilu u pola devet uveče, zna o čemu pričam. Doduše, nekima nije bilo teško ni da zvone u pola dva...

Dragi moji čitači, ja sam razvila sistem odbrane od takvih situacija. O, da-pravi je to sistem, s tendencijom prerastanja u strategiju! Šta sve nadobudni komšiluk neće probuditi u vama...Zlo je još uvek pritajeno, ne brinite. Na smišljanje taktike sam bila prinuđena jer izvinjavanje i obećavanje da se više neće ponoviti u ovom slučaju nema efekta. A i, uostalom, ni sama ne verujem u to šta obećavam, šta se neće ponoviti:otvaranje prozora, nehotična promaja, ispuštanje predmeta na pod?

Neću da vam pričam o tehnikama hodanja po stanu, o davanju mučnih ali neophodnih instrukcija svakome ko nam u stan dolazi prvi put. Ma koliko mi (trapavo) uporno pokušavali da od toga napravimo anegdotu, simpatičnu pričicu kojoj ćemo se za nekoliko godina s radošću vratiti, ne uspevamo. Prepoznajem nevericu u očima gostiju dok im demonstriram najefikasnije šetanje po stanu koje neće proizvesti skoro nikakve šumove. I sama sebi ličim na nindžu, marinca, specijalca. I onda crvenim. Ali, na sve sam spremna, samo da nas komšije ne čuju.

Pošto prosečno domaćinstvo u Srbiji najviše troši na stanovanje i hranu valjda bi, bar malo, tebalo da uživa u pošteno plaćenom...Sa ovakvim kvalitetom novogradnje to nikako nije moguće. Parametri koji određuju standard života jedne porodice su veličina stambenog prostora, visina raspoloživih novčanih sredstava, struktura njihove potrošnje i snabdevenost domaćinstava trajnim potrošnim dobrima, kao što su automobil, šporet, frižider, mašina za veš i drugo.

To što je porodica uspela da omogući životni prostor koji joj, sam po sebi, odgovara samo je jedan parametar određivanja standarda života. Skoro pa nebitan. Možda je spratnost izabrane nekretnine adekvatna, kvadratura više nego zadovoljavajuća, osvetljenost taman onakva kakvu ste priželjkivali, kuhinja opremljena kao iz kataloga, boja zidova kakvu ste sanjali, ma i da je sve baš idealno, verujte mi, nije to bitno. Čak i da od reči do reči odgovaraju predstavljenim stanovima u rubrikama stanovi Beograd oglasi (a znamo da se napisano skoro nikad ne poklopi sa situacijom na terenu), napominjem vam da je kvalitet gradnje ono što će doneti prevagu. Stoga je nužno (!) da isti bude naveden u telu oglasa.

Ne znam kako će se pomenuto svojstvo kategorizovati niti gradirati, ali znam koliko zabluda može biti sprečeno i koliko se ovim potezom može učiniti na očuvanju, ionako načetog nam, zdravlja nacije. Praksa pokazuje da je kvalitet gradnje obrnuto proporcionalan godini gradnje. Umesto da novije bude kvalitetnije, uglavnom su zgrade podignute pre mnogo godina nemerljivo boljeg kvaliteta nego one koje se danas zidaju.
Izvođač radova više nije nikakv garant. Bez obzira na renomiranost firme ili podizvođača, finalni proizvod će biti mnogo lošiji od onog kakvi su zidani decenijama ranije.

Rak rana su tanki podovi i pretanki zidovi. Šta da vam kažem kad je u našoj zgradi kućnim redom obavezno posedovanje tepiha a najozbiljnije prokuženo posedovanje klompi. Kažu stanari ispod da je hodanje u klompama najokrutniji način mučenja koje je moderni čovek smislio. Sa zidovima smo nekako i izašli na kraj, debljinu smo povećavali unutrašnjom izolacijom i kupovinom ormara „od zida do zida“ kako bi nedozvoljene tonove ikako kamuflirali. Kako biste najbolje shvatili šta se dešava sa ljudima koji žive u takvom prostoru i u takvom okruženju, poslužiće podatak da smo došli u situaciju da se u rođenom stanu glasno smejemo samo na terasi ali ni onda bez griže savesti.

U opisu stanova u beogradskim oglasima nužno je da budu navedene i ove performanse. Iako su komšije, tj. stanari do, iznad ili ispod vašeg stana, promenljiva kategorija, bilo bi dobro da znate šta sve mogu da čuju pre nego smislite strategiju preživljavanja u ovakvim uslovima.

Za ponudu stanova u Beogradu koju nude agencije pogledajte sekciju agencija za nekretnine beograd.

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check