Stanovi Beograd kupovina

Kupovina je sve manje proces koji nas raduje a sve više zabrinjava: gde pronaći neophodan novac? Govorim o najobičnijim mogućim, svakodnevnim kupovinama, kako li je tek sa velikim, onim za koje štedite čitav život. Koliko neprospavanih noći će vam doneti kupovina stanova u Beogradu?

Stanovi Beograd kupovina

Kakvi ste vi? Verujete li obećanjima? Na primer ja, vrlo sam sumnjičava, i dok se obećano ne materijalizuje u bilo kom obliku, ništa ne verujem. Valjda što se obećanja olako daju, valjda što ih mnogi daju. Valjda što je reč postala izlizana, bezvredna, pogaziva. Ima to veze sa konstantnim krizama u kojima živimo, sa potonućima iz kojih nikako ne isplivavamo, sa lošim vremenima koja nikako ne prolaze. Na to se čovek navikne, kažemo jedni drugima hrabreći se. Ponekad, budemo i slabi i dozvolimo sebi beg iz realnosti verujući tuđim obećanjima.

A toga je na ovim prostorima dovoljno. Baš zato što promena dugo nema, dugo slušamo baš o njima. Slušamo obećanja. Naravno, što su slabiji ljudi su prijemčivija i pogodnija publika. Utiču i duge predizborne kampanje... I česte...Ali, nekako uvek slušamo iste stvari. Govornici se menjaju ali obećanja su ista.

Novoizbrani ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić je najavio da će u okviru podizanja energetske efikasnosti objekata u Srbiji biti posla za 100.000 građevinara. Tačnije, „najavio je“ nije „obećao“. Bivši predsednik Tadić je obećavao 200.000 radnih mesta nakon izbora. U ovom slučaju je manje bitno da li je najava ili obećanje, izbore je izgubio. No, da se mi vratimo građevinarima.

Šta bi praktično značilo 100.000 uposlenih radnika u ovoj oblasti? Koliko bi to oporavilo, obogatilo i pokrenulo kupovinu stanova u Beogradu? Kakvu inekciju bi jedan uposleni segment dao kompletnoj građevinskoj industriji?

Povodom Dana građevinara Srbije neimari su upozorili da su u velikim dugovima i da je broj građevinskih firmi za poslednje dve godine smanjen za oko 3000, da je više od 70 odsto u blokadi. Broj legalno zaposlenih građevinara je sa 120.000 smanjen na 80.000 i oni mahom rade na programima državno subvencionisane gradnje.

Šta je sa onima koji su ostali bez posla? Kako oni reaguju na obećanje pardon, najavu?
Da li im je laknulo? Jesu li se obradovali? Počeli da peglaju radnu uniformu i glancaju kesere, špakle i šlemove? Hmmm...

Statistika kaže da je u Srbiji za četvrtinu manje građevinskih radnika nego pre deset godina, zarada im je 15 odsto niža nego prosečna a od ukupnog broja stradalih na radnom mestu ove godine-svaki drugi je građevinar. Dakle, uslovi rada su izrazito loši, plate izrazito niske. Zaštita zdravlja i bezbednost na radu se na sve načine zaobilaze i preskaču jer su sudski sporovi dugi te se poslodavci uglavnom ne boje kazni.

I, u takvim uslovima, građevinci se raduju najavi da će ponovo dobiti posao. Takav posao. Nebezbedan i nedovoljno plaćen. Da, ali dobiće posao.

Shvatate tragičnost situacije. Treba li da napominjem koliki procenat njih radi bez prijave, na crno? Koliko njih već neko vreme radi i bez plate? Znate ono-zakasni jedan mesec, sledeći izostane, pa izostane još jedan i onda dug postane prevelik da biste ga otpisali ( a to će se desiti ako date otkaz) tako da ostanete i dalje da radite za poslodavca koji vas ne plaća. Na kraju, dugovanje „prebijete“. Naturom, naravno. Retko je da se taj materijal unovči, uglavnom ostane mrtav kapital od koga vajde nema. I, naravno da će radnik u takvoj situaciji pristati na poziv da se vrati na staro radno mesto jer drugo, u međuvremenu, nije iskrslo. Stoga se vraća da radi ono što najbolje ume, čak i pod takvim uslovima. Neuslovima.

Ako građevinari dobiju najavljene poslove poboljšaće se ponuda na tržištu nekretnina i, u idealnoj priči, poboljšaće se tražnja. Najbolji uvid u trenutnu ponudu stanova ćete imati ako pogledate oglase na sekciji stanovi Beograd kupovina .Resorno ministarstvo sve učestalije najavljuje nastavak državne stanogradnje i subvencionisanje kredita kojima će se olakšati kupovina stanova u Beogradu. Javnosti je predočeno da je Vlada obezbedila 320 miliona evra za tu svrhu.

Držim palčeva da ovo obećanje preraslo u najavu što skorije bude konvertovano u realnost.

Za ponudu stanova u Beogradu koju nude agencije pogledajte sekciju agencija za nekretnine Beograd.

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check