Stanovi

Stanovi na kredit, nasleđeni ili dobijeni u nagradnoj igri-jedino na ove načine danas stanovi postaju vlasništvo običnih ljudi u Srbiji.

Stanovi

Bez lažne skromnosti mogu da kažem da sam malo više nego prosečno informisana i, opet bez ikakvog preterivanja, prosečno inteligentna. Međutim, na velike muke me je bacilo shvatanje principa po kom se određuje euribor. Ukapirati šta je i kako se lovi Božja čestica je mala maca u odnosu na to kako ukapirati formiranje vrednosti euribora.

Portal Kamatica objašnjava da je euribor (Euro Interbank Offered Rate) referentna kamatna stopa koja se utvrđuje na evropskom međubankarskom tržištu. Euribor predstavlja dnevnu prosečnu stopu po kojoj prvoklasne evropske banke međusobno nude na zajam neosigurana novčana sredstva.

Ne pitajte me postoji li matematička formula po kojoj se TO izračunava. Ne znam.

Banke u Srbiji kod kreditiranja za pozajmice u evrima koriste euribor kao refernentu osnovnu cenu novca na koju dodaju profitnu maržu. Nepobitno činjenično stanje. Stanovi u Srbiji se kupuju skoro jedino uz kreditiranje. Neveselo činjenično stanje.

Trik sa činjeničnim stanjima je sledeći- promenom euribora menja se i kamatna stopa, pa je time rizik promene kamatne stope prebačen sa banke na dužnika. Na primer, banka Inteza četiri puta godišnje usklađuje iznos kamatne stope sa šestomesečnom vrednošću euribora. Za one koji su pomislili da je ovo veliki broj promena na godišnjem nivou, nek pogledaju koliko puta NIS menja cene naftinih derivata. Ili koliko puta Skupština menja zakon o Narodnoj banci Srbije.

Ovih dana smo svedoci skoro neverovatne situacije u kojoj se našlo oko 55 hiljada građana Srbije koji imaju stambene kredite vezane za evro. Izdrilovani da nikad ne znaju kolika će im biti rata sledećeg meseca ali da je obavezno veća nego ovog, iznenađeni su vešću da će zbog smanjenja euribora u novembru plaćati manje.

Naime, avgustovski pad euribora sa 0,92 na 0,54 odsto uzrokovao je da oni koji imaju stambeni kredit vezan za evro od, recimo, 50 hiljada, moraju da spreme za 10 do 15 evra manju mesečnu ratu. Za ovakav kredit je u avgustu rata iznosila 309 evra, što je bilo oko 36.300 dinara, dok će novembarska rata biti 298 evra, što, uz jačanje dinara, iznosi oko 33.700 dinara.

Stanovi ne smeju da planu, da nestanu s tržišta, da se rasprodaju. Nije bio lud onaj kad je rekao da sve što je lepo, kratko traje jer: „Nažalost ova pogodnost neće biti dugog roka, i građani ne bi trebalo da se zalete i počnu da se prebacuju na kredite koji su vezani za euribor. Kamata je trenutno na istorijskom minimumu, ali dalje može samo da raste", upozorava Dušan Uzelac, direktor portala Kamatica.

Iako je u bankarskom sektoru sve moguće (u to su se uverili svi koji nisu s pažnjom pročitali klauzule ugovora ispisane sitnim slovima, smeštene obično na samom dnu strane), kad vam ekspert kaže da ova povoljna klima neće dugo trajati, poverujte mu.

Ako ste u grupi onih koji su stanove kupili na kredit vezan za evro, i u džepu će vam ovog meseca ostati petnaestak evra, osećajte se kao da ste videli Halejevu kometu. Učestalost pojave skoro da je identična.

E sad, da li je ono zadovoljstvo koje ćete osetiti zbog neplaniranog finansijskog dobitka/ostatka recipročno pravičnom osećaju koji imate kad ispustite tonu sočnih psovki upućenih na bančin račun zbog vašeg računa?

Ma, šta ja to dovodim u pitanje, banka će vam uvek dati dobar povod da je dobro opsujete.

Ukoliko Vas konkretno zanima novogradnja, našu bogatu ponudu pogledajte u sekciji novogradnja Beograd.

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check